Association Between Salivary Neuroinflammatory Cytokines and Clinical Manifestations in Burning Mouth Syndrome
Other Titles
구강작열감증후군에서 타액 신경염증성 사이토카인과 임상 증상과의 상관관계
Authors
홍유리
College
College of Dentistry (치과대학)
Department
Others (기타)
Degree
박사
Issue Date
2024-02
Abstract
Purpose: This study aimed to assess the association between salivary neuroinflammatory cytokines and taste disorders, xerostomia, and pain in patients with burning mouth syndrome (BMS). Methods: A total of 60 participants (male: 4, female: 56) were enrolled. Taste sensitivity was assessed with Taste Strip®. Unstimulated whole saliva was collected using the spitting method to calculate the salivary flow rate. Pain was measured in two settings: spontaneous pain and pain stimulated with a hot sauce. A 2 ml sample of unstimulated whole saliva was obtained and analyzed using the Human Neuroinflammation ELISA Kit® to assess the levels of salivary cytokines. The BMS group was prescribed topical clonazepam. An independent t-test was performed to compare the BMS and control groups, and a paired t-test was performed to compare the BMS group before and after clonazepam treatment. Results: The taste sensitivity scores for bitter taste, xerostomia, and stimulated pain intensity were significantly different between the BMS and control groups. The BMS group showed elevated levels of salivary tumor necrosis factor-𝛼 (TNF-𝛼) and interleukin-6 (IL-6) (P < 0.001) compared to the control group and the IL-6 levels decreased after one month of clonazepam treatment. Additionally, spontaneous pain and stimulated pain intensity, taste sensitivity score of sweet, bitter, and umami taste, and total sensitivity score showed improvement after clonazepam treatment in the BMS group. Conclusions: Our study revealed that pain intensity and the levels of salivary IL-6 and TNF-α displayed significant elevation in the BMS group and a subsequent decrease in the level of IL-6 after one-month topical clonazepam treatment. Although changes in the quality and/or quantity of saliva may play a role in the manifestation of BMS symptoms, further studies are needed to explain the manifestations of taste disturbance, xerostomia, and pain.
연구목적: 본 연구는 구강작열감 증후군 환자의 임상 증상(미각 이상, 구강 건조, 통증)과 타액 사이토카인을 분석하고자 하였다. 연구대상 및 방법: 만 19세에서 65세 이하 성인을 대상자로 모집하였으며, 구강작열감증후군으로 진단된 환자 30명과 건강한 성인 30명 총 60명(남성: 4명, 여성: 56명)의 데이터를 분석하였다. 타액 분비량은 비자극성 타액을 5분간 수집하여 계산했고, 비자극성 타액 2ml를 수집하여 효소결합면역흡착제분석을 통해 타액 염증성 사이토카인 발현량을 분석하였다. 통증은 자발통과 Tabasco® 를 이용한 자극 시 통증 강도를 시각 통증 척도로 기록했으며, 미각 민감도는 Taste Strip®을 이용하여 측정하였다. 환자군은 치료를 위해 한달간 국소적 클로나제팜을 처방했고, 치료 후 타액 재수집 및 미각민감도 검사, 통증 검사를 재시행하여 치료 전후 차이를 비교하였다. 대조군과 실험군 비교를 위해 독립 표본 t-검정을 사용하였고, 클로나제팜을 이용한 치료 전후 차이 비교를 위해 대응 표본 t-검정을 사용하였다. 연구결과: 대조군과 실험군에서 자극 시 통증, 구강건조감, 쓴맛에 대한 미각민감도에 통계적으로 유의한 차이를 보였다. 구강작열감증후군 환자에서 증가된 TNF-𝛼와 IL-6를 보였고 (P<0.001), 환자군에서 클로나제팜 사용에 따른 IL-6의 감소를 보였다. 환자군에서 클로나제팜 사용 후 자발통과 자극 시 통증, 단맛, 쓴맛, 감칠맛의 미각민감도도 큰 차이를 보였다. 결론: 구강작열감증후군 환자에서 증가된 TNF-𝛼와 IL-6 발현량을 보였고, 환자군에서 클로나제팜 국소적 사용에 따른 IL-6의 발현량 감소를 보였다.