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The effect of dietary intervention on reduction of oxidative stress of patients with metabolic syndrome

Other Titles
 식이 조절을 통한 산화스트레스 감소가 대사증후군 환자에 미치는 효과 
Authors
 박혜준 
College
 Graduate School, Yonsei University 
Department
 Dept. of Medicine 
Degree
석사
Issue Date
2020
Abstract
Metabolic syndrome (MetS) is a common metabolic disorder characterized by abnormal and cardiovascular risk factors. Insulin resistance is known to be the biggest cause of MetS. However, oxidative stress often causes MetS. Oxidative stress is a condition imbalanced between the production and inactivation or reactive oxygen species (ROS). In our body, ROS causes damage to DNA, lipids and proteins. In addition, oxidative stress can lead to cell injury and death. Therefore, controlling oxidative stress is important in MetS and also play a crucial role in atherosclerosis. There are researches reporting the patients with MetS have high risk of cardiovascular disease (CVD). Therefore, we used diet intervention to reduce oxidative stress. The intervention groups ingested foods which have a lot of antioxidants. As a results, in intervention group, lipid peroxidation which is oxidative stress index was decreased and tumor necrosis factor- (inflammatory marker) was decreased. The oxidized low density lipoprotein and advanced glycation end-product (risk factors of atherosclerosis) was also decreased. In addition, blood pressure and pulse wave velocity decreased. Thus, it suggests that intake foods which have a lot of antioxidants reduce oxidative stress and promote vascular health in patients with MetS.
대사 증후군은 흔한 대사 장애이며, 인슐린 저항성, 고혈압, 복부 지방 및 죽상 경화성 이상 지혈증과 같은 이상 및 심혈관 질환 위험 요소의 집합으로 알려져 있다. 대사 증후군의 원인으로 인슐린 저항성이 가장 널리 받아들여지지만, 산화스트레스도 대사 증후군의 원인으로 여겨진다. 산화 스트레스는 활성 산소의 생산과 비활성의 균형이 깨지면서 발생한다. 산화 스트레스는 우리 몸에서 세포 손상과 죽음을 일으키므로, 산화 스트레스를 조절하는 것은 대사 증후군에서 매우 중요하다. 산화스트레스는 동맥경화와 같은 심혈관계 질환에서도 중요한 역할을 하며, 몇몇의 연구들은 대사증후군 환자의 경우 심혈관계 질환의 위험성이 증가한다고 보고 하고 있다. 따라서 우리는 식이 조절을 통해 산화스트레스를 줄였다. 실험군의 경우 항산화제가 많이 포함된 과일과 야채를 섭취하였다. 그 결과, 실험군에서 염증 인자인 tumor necrosis factor-와 동맥경화 위험인자인 oxidized low density lipoprotein 과 advanced glycation end-product 가 감소되었다. 또한 산화스트레스 지표인 지질 괴산화도 줄어들었다. 따라서, 우리는 항산화제가 많이 포함된 음식을 섭취하면 대사 증후군 환자의 혈관 건강을 향상 시킬 수 있음을 시사한다.
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URI
https://ir.ymlib.yonsei.ac.kr/handle/22282913/180949
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