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위절제술 환자의 고막체온과 체온불편감에 대한 수술 전, 중 가온의 효과

Other Titles
 (The) effect of pre- and intraoperative warming on tympanic temperature and thermal-discomfort of the patients with gastrectomy 
Authors
 박영우 
Issue Date
1998
Description
간호교육/석사
Abstract
[한글]

본 연구는 마취제로 인하여 수술환자에게 흔히 발생하는 저체온을 예방하고 체온불편감을 완화하기 위한 효과적 중재로서 수술전 대기시간동안의 가온 및 수술중 가온이 위절제술 환자의 고막체온과 체온불편감에 미치는 효과를 검증하고자 하였다. 연구의 대상자는 위암 진단을 받고 일 대학부속병원에 입원하여 전신마취하에 위절제술을 시행받은 성인환자로서 실험군 20명, 대조군 20명 등 총 40명이었으며 1998년 9월 19일부터 11월 16일까지 자료수집하였다. 수술전 대기시간인 평균 24.25분동안 중간단계(36-38℃)로 설정한 온

풍기(Bair Hugger**TM, Augustine Medical)를 사용하였으며 수술중 가온은 수술종료시까지 38℃로 설정된 전기순환물담요(K-Thermia, Banter)를 사용하였다. 이상의 실험처치에 따른 연구의 결과는 다음과 같다.

1. 수술전 가온으로 인한 실험군의 고막체온은 36.60℃로서 평균 0.15℃가 증가되어 대조군의 36.36℃보다 유의하게 높았다(p<.05).

2. 마취유도후 45분까지 두 군 모두에서 급격한 체온저하(p<.05)가 있었으나 실험군의 체온저하경사도는 대조군에 비해 완만하였으며 마취후 45분 이후의 체온은 실험군과 대조군간에 유의한 차이가 있었다. 마취유도직후부터 60분까지 실험군의 고막체온은 평균 0.44℃, 대조군은 평균 0.63℃ 감소하였다. 또한 수술 종료시에 측정한 실험군의 평균 고막체온은 36.57℃, 대조군은 35.84℃로서 마취유도직전 체온과의 비교에서도 유의한 차이를 나타내었다(p<.05).

3. 회복실 도착시 떨림의 빈도수는 대조군 5명, 실험군에서는 1명이 관찰되었다. 떨림의 정도는 두 군에서 모두 간헐적이며 약한 턱과 목의 털림(1점)이 발생되었다. 그러나 두군의 유의한 차이는 없었다(p>.05).

4. 마취유도전에 측정한 수술전 불편감정도는 실험군의 경우 3.05점으로 대조군의 4.10점에 비하여 유의하게 낮았으며, 회복실 퇴실시 실험군은 3.40점으로 대조군의 4.95점에 비해 유의하게 낮았다(p<.05).

이상의 절과, 수술전과 수술중 가온은 위절제술환자의 저체온예방과 체온불편감을 줄이기 위한 효과적 간호중재라고 할 수 있다.

[영문]

This study was designed to develop an effective intervention far the prevention of hypothermia and the reduction of thermal - discomfort in surgical patients. The purpose of the study was to analyze effects of pre-and intraoperative warming on tympanic temperature(TT) and thermal-discomfort(TD) during the surgery.

Forty adult patients who were scheduled for gastrectomy were divided into two groups. Twenty patients in the study group wue covered with a "Bair Hugger(forced-air warming blanket)" up to the shoulders during the waiting time(mean 24.25 minutes) before anesthesia.

The warming blanket was set in the range of 36 to 38℃. During the surgery under the general anesthesia, the patients were then covered wiath a "K-Thermia(circulating water mattress)", which was set at 38C. For 20 patients in the control group, neither pre- nor intraoperative warming was applied.

The results of the study ware as follows:

1. With a preoperative warming, the TT of the study group(36.60℃) was significantly higher than that of the control group(36.36℃)(p<0.05).

2. There was a steep decrease of the TT during the first 45 minutes after anesthetic induction in the both groups. However, the TT values were significantly different between the two groups from 45 minutes after the induction of anesthesia to the end of the surgery(p<.05).

3. After admission to the recovery room, shivering occurred in one patient among the study group and 5 in the control group. The intensity of shivering (Collins's score) in 6 patients was measured as "1". There was no significant different between the two groups in the incidence and the degree of shivering(p>.05).

4. The intensity of TD before the anesthetic induction was less in the study group(3.05 points), while it was 4.10 points in the control group. The intensity of TD, which was measured at the time of transfer from the recovery room to the patient's ward, were 3.40 in the study group and 4.95 in the control group(p<.05).

IN conclusion, pre- and intraoperative wanning would be an effective intervention in the prevention of hypothermia and the reduction of thermak-discomfort in the patients undergoing gastrectomy.
Appears in Collections:
3. College of Nursing (간호대학) > Dept. of Nursing (간호학과) > 2. Thesis
URI
https://ir.ymlib.yonsei.ac.kr/handle/22282913/137554
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