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국민건강증진을 위한 영양정책의 현황과 개선방향에 관한 연구

Other Titles
 (A) study on nutrition policy in Korea : efforts to increase disease prevention health promtion 
Authors
 오양순 
Issue Date
1999
Description
보건학과/석사
Abstract
[한글]

이 연구는 우리나라의 영양정책에 관한 현황과 문제점을 파악하고, 이를 해결하기 위한 정책 개선방향을 제시함으로써 영양정책 수립 및 관련 연구를 위한 기초자료를 제공하는데 그 목적을 두고 있다.

이러한 목적을 수행하기 위해 첫째 현재 수립·시행하고 있는 영양정책의 현황분석을 통해 법적·제도적 측면에서의 문제점이 무엇인가를 지적하였고, 둘째 미국 일본 노르웨이 등 선진 외국에서 실시하고 있는 영양정책의 문헌과 자료를 수집하여 우리나라의 실정과 비교·분석하였으며, 셋째 체계적이고 효율적인 영양정책을 수립·시행하기 위한 법적·제도적 개선방향을 제시하였다.

현재 우리나라 영양정책은 국민영양에 대한 사회적 서비스욕구에 부응할 수 있는 기초적인 여건조차 갖추지 못하고 있을 뿐만 아니라 국민 건강증진을 위한 영양정책의 시야와 범위 역시 협소하다. 게다가 식품정책 부서간의 연계도 부족하여 보건복지부, 농림부, 해양수산부, 교육부 등 관련부처에서 영양관리정책과 식품수급정책이 개별적으로 수행되고 있다. 또한 영양과 관련된 건강문제 파악을 위한 체계적인 국민영양감시가 미흡하여, 잘못된 영양정보가 여파없이 흔재·확산되고있는 실정이다.

그런데 미국과 일본 등 선진 외국에서는 사후치료적인 질병관리보다는 건강증진을 위한 예방과 투자가 효과적이라는 점을 인식하고 식생활과 영양상태 등 국민건강 향상을 위한 영양정책을 체계적으로 수립·시행하고 있는 것으로 나타났다. 즉 미국 정부는 10년마다 국민건강증진과 질병예방목표를 수립하고, 건강증진, 건강보호와 같은 예방적인 서비스를 주요 사업목표로 설정, 활발하게 추진하고 있다. 미국의 모든 영양관련 정책은 농림성, 보건성, 지방 정부의 교육담당 등이 상호 연계하여 기획·실행되고 있다. 지방정부는 실제 일을 추진하고 연방정부의 경우 원칙을 정하고 예산으로 사업을 뒷받침하며 여러 가지 연구조사로써 지방정부의 업무추진을 도와주고 있다.

일본은 1952년 제정·공포된 영양개선법을 기본으로 영양사법과 조리사법, 식품위생법 등에 의거하여 영양정책이 실시되고 있다. 일본의 영양정책은 국민건강증진을 위한 중요한 시책으로서, 영양성분 표시제도와 집단 급식시설에서의 관리영양사 배치, 식생활개선 추진을 위한 인력확충, 건강증진을 위한 식생활 지침의 보급과 일본인 영양소요량의 책정·보급 등 공중보건사업의 초기단계에서부터 지역주민들의 참여를 강조하는 확고한 기반을 갖고 있다.

이상의 분석결과를 기초로, 이 연구에서는 체계적이고 효율적인 영양정책을 추진하기 위한 국민영양모니터링체계의 구축, 영양교육체계 구축, 영양표시제도의 정착, 집단급식에서의 영양교육 강화, 보건소 영양사업의 강화, 영양치료의 활성화방안 등을 제시하였다.

[영문]

This thesis concentrates on the nutritional challenges that Korean policy-makers are faced with, and sets out measures through which the betterment of nutrition policies may be achieved, along with basic materials for further research into this field.

The major issues regarding current nutrition policies of Korea have first been reviewed from a legal and institutional point of view, Next, a comparative ana1y-sis has been performed between Korea's situation and the nutrition policies of the US, Japan, Norway and other advanced countries, on the basis of related

documents and reference materials.

The nutritional status of Korea is such that not even the most basic nutritional needs of our people are being met, and, meanwhile, our national nutrition policies, are lacking in both depth and scope. Yet another problem is that there is not enough communication and cooperation between the government bodies responsible for establishing and implement such policies, and, therefore, nutrition and food policies are being dealt with in different ways by each of the relevant government ministries, such as the Ministry of health and Welfare, Ministry of Agriculture, Ministry of Maritime Affairs and Fisheries and the

Ministry of Education. Also, due to insufficient monitoring of the state of our people's nutrition and health, incorrect and misleading nutritional information has pounded our society, thus adding to the confusion surrounding nutrition policies.

In contrast to the state of nutritional affairs in Korea, it was found that, in advanced countries such as the United States and Japan, nutrition policies were focused on preventing health problems rather than scrambling for a cure after a problem has arisen, thus, these countries have developed and maintained systematic and effective nutrition policies to enhance the dietary and nutritional situation of their people. For instance, in the United States, a national health improvement and disease prevention target is updated every 10 years, while other preventive health services are carried out in order to promote and protect the health of the people. All nutrition policies are planned and implemented under the coordinated efforts of the US Department of Agriculture, Department of health and the education

departments of each local government. While local governments take care of the actual policy implementation, the federal government provides assistance to the local governments by laying out the main principles of nutritional policies, securing the necessary budget for policy implementation and carrying out research and surveys needed for the effective care of national health.

In Japan, nutrition policies have been implemented on the basis of the 1952 Nutrition Improvement Act, and the Nutritionist Act, the Licensed Cook Act and the Food and Hygiene Act. Japan's nutrition policies form the core of all efforts to improve the overall health of Japan's people. japan has required that nutritional facts be disclosed on food packaging, and nutritionists must be stationed at each meal station. Even more efforts are being made to change the dietary habits of the Japanese people for the better, and dietary guidelines have been drawn up to help people learn how to eat towards a healthy life. In addition, information regarding nutritional requirements is also being provided. In particular, we should note that, in Japan, from the very start, the local residents play an integral part in the implementation of all such programs and projects regarding public health.

On the basis of such analysis, this thesis prescribes the establishment of a National Nutrition Monitoring System and a Nutrition Education System, while calling for the disclosure of nutritional facts on foodstuffs, a more rigid enforcement of nutrition education at food stations, more effective public health centers, and activating devices for nutritional treatment.
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https://ymlib.yonsei.ac.kr/catalog/search/book-detail/?cid=CAT000000004421
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URI
https://ir.ymlib.yonsei.ac.kr/handle/22282913/137510
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