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Green tea and stomach cancer risk : a meta-analysis

Other Titles
 녹차 섭취와 위암 위험 : 메타 분석 
Authors
 강현석 
Issue Date
2007
Description
Dept. of Epidemiology and Biostatistics/석사
Abstract
[한글]

녹차는 오래 전부터 아시아 지역에서 소비되어 온 기호식품으로 실험실 연구를 통해 이의 추출물이 위암을 포함한 암세포의 발생과 성장을 억제하는 것으로 알려져 왔다. 그렇지만 녹차 섭취와 위암 위험의 관계에 대한 다양한 역학적 연구 결과를 병합하려는 시도는 현재까지 이루어지지 않고 있다. 이 연구의 목적은 기존에 출판된 연구 결과를 토대로 메타 분석을 통하여 녹차 섭취와 위암 위험 사이의 관계를 밝히려는 것이다.MEDLINE, THE COCHRANE LIBRARY, 한국학술정보원 데이터베이스와 이를 통해 찾은 자료의 참고 문헌을 조사하여 총 열 여덟 편의 관찰 연구를 확인하였다. 각 연구에서 녹차의 최다 섭취군과 최저 섭취군 사이의 승산비 또는 비교위험도를 병합하였으며, 통합 효과 크기는 동질성 검정 결과에 따라 고정 효과 모형 혹은 확률 효과 모형을 사용하여 계산하였다. 각 연구 사이의 이질성을 설명하기 위해서 메타 회귀 분석 및 층화 분석을 실시하였고, 결과의 확고성을 확인하기 위하여 영향력 분석을 실시하였다.통합승산비는 0.86, 95% 신뢰구간은 0.74-1.00으로 녹차 섭취와 위암 위험 사이에는 유의한 음의 상관 관계가 존재하였다. 녹차의 위암에 대한 보호 효과는 열 두 개의 환자-대조군 연구 (통합승산비 0.74, 95% 신뢰구간 0.63-0.86) 와 중국에서 시행된 다섯 개의 연구 (통합승산비 0.61, 95% 신뢰구간 0.47-0.81) 에서 두드러지게 나타났다. 특히 측정된 최다 녹차 섭취량과 최저 녹차 섭취량의 차이가 하루 5 잔 이상 나는 연구들에서 통계적으로 유의한 보호 효과가 확인되었다. (통합승산비 0.68, 95% 신뢰구간 0.53-0.87)결론적으로 녹차는 위암에 대해 보호 효과를 보이는 것으로 확인되었다. 또한 이러한 효과는 많은 양의 녹차를 소비할 때 더 두드러지게 나타날 것으로 추정되었다. 그러나 관찰 연구에 대한 메타 분석의 방법론적 한계와 이 연구에서의 출판 편견의 가능성 등을 고려할 때, 이러한 결과는 조심스럽게 해석되어야 할 것이다.



[영문]Green tea has been suggested to have a chemopreventive effect against various cancers including stomach cancer. No attempt has been made, however, to quantitatively summarize the results of epidemiological researches on green tea consumption and stomach cancer risk so far. The aim of this study is to elucidate the relationship between green tea consumption and stomach cancer risk by meta-analysis of previously published data.Eighteen observational studies were identified using MEDLINE, THE COCHRANE LIBRARY, RISS, and a manual search. Summary odds ratios (ORs) for the highest versus non/lowest green tea consumption levels were calculated based on fixed and random effect models. The meta-regression analysis and stratified analyses were usedto examine heterogeneity across the studies. Influence analysis was done to test robustness of the analysis.The combined result indicates a reduced risk of stomach cancer with intake of green tea (summary OR=0.86, 95% confidence interval(CI)=0.74-1.00). The protective effect was mainly found among twelve case-control studies (summary OR=0.74, 95% CI=0.63-0.86) and among five Chinese studies (summary OR=0.61, 95% CI=0.47-0.81). Notably, subgroup analysis with six studies which reported differences between the highest and lowest consumption levels equal to or greater than 5 cups/day revealed a statistically significant protective effect (summary OR=0.68, 95% CI=0.53-0.87).Green tea appears to play a protective role in the development of stomach cancer. The result also implies that a higher level of green tea consumption might be needed for a clear preventive effect to appear. This conclusion, however, should be interpreted with caution because various biases can affect the result of a meta-analysis of observational studies.
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1. College of Medicine (의과대학) > Others (기타) > 2. Thesis
URI
https://ir.ymlib.yonsei.ac.kr/handle/22282913/137078
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