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먹는 샘물과 먹는 물 공동시설의 수질 현황 및 관리방안에 대한 연구

Other Titles
 Studies on the water qualities of natural mineral waters and spring waters in Korea 
Authors
 김세원 
Issue Date
2005
Description
환경공학전공/석사
Abstract
[한글]국내에서 시판되는 먹는 샘물은 71개의 국내업체와 48개의 수입업체에서 공급하고 있다. 또한, 먹는 물 공동 시설의 수는 약 1,800개소에 달하며 이중 관리를 하고 있지 않는 시설까지 포함한다면 그 수는 3,500개소 이상 달한다. 현재 먹는 샘물과 먹는 물 공동 시설은 각각 51개 항목과 48개 항목에 대해 수질을 측정하여 관리하고 있으며, 일반적으로 안심하고 먹을 수 있는 물로 인식되고 있다. 본 논문에서는 9개의 먹는 샘물과, 원주 지역 및 부산 지역의 먹는 물 공동 시설을 대상으로 수질 현황 및 관리 방안에 대하여 연구를 수행하였다.먹는 샘물의 경우, 7개의 음이온에 대해 조사를 한 결과, 모든 항목에서 수질 기준을 만족하여 원수 수질이 좋은 것으로 나타났다. 따라서, 지속적인 원수의 관리 및 제조 공정 시설의 안정성을 유지하여야 할 것으로 판단한다.2000년에서 2004년까지 먹는 물 공동 시설의 수질 검사 결과, 먹는 물에 부적합 판정을 받은 시설은 약 16%로 나타났다. 또한, 3/4분기에는 부적합율이 30%를 초과하여, 다른 분기에 비해 하절기에 수질이 나빠지는 것으로 조사되었다. 부적합시설에 대해 분석결과 기준항목 기준치를 초과하는 항목은 대개 미생물 항목과 질산성 질소로 나타났다. 부적합 판정을 받은 시설 중 기준 초과 항목은 90% 이상이 미생물 항목이었다. 먹는 물 공동 시설 대부분은 녹지 지역에 위치하고 있으며, 공장지대와 떨어진 곳에 위치하고 있다. 따라서, 먹는 물 공동 시설의 오염은 주변 공장지역이나 하천수의 수질 오염 등으로 오염되는 것이 아니라 먹는 물 공동 시설의 주변 환경에 의한 오염이 주된 원인이라고 판단된다.다음은 NO3--N가 차지하였는데, 질산성 질소는 6개월 이하의 유아에게 청색증을 유발할 수 있다. 질산염과 같은 물질이 유입된 경우, 이온성 물질이 증가하여 물 속의 용존고형물(TDS)의 농도도 높게 되며 물맛을 나쁘게 만든다. 질산성 질소의 유입은 시설 주변에 분뇨, 비료 및 축산 페수의 유입으로 인한 것으로 판단한다.ⅵ먹는 물 공동 시설에서 안심하고 먹을 수 있기 위해서는 먹는 물 공동 시설에 대한 주변 청결과 동물의 배설, 쓰레기 등의 적절한 처리가 이루어져야 한다. 또한, 사용자의 청결의식과 정부의 먹는 물 공동 시설의 주기적인 수질 검사를 통한 체계적이고 효율적인 관리가 이루어져야 할 것으로 판단한다.

[영문]The natural mineral waters in Korea are provided by 71 domestic and 48 foreign companies. Public spring water facilities managed by the government were 1800. In order to evaluate the water qualities, these waters are regularly analyzed by law. The 51 items for the natural water and the 48 items for the spring waters are strictly enforced to satisfy the drinking water standards. In the thesis, water qualities for these waters are investigated and the proper management methods are suggested.In the case of natural mineral waters, 9 companies were selected and 7 anions are analyzed for the products. The results show that all products satisfied the water standards. Therefore, the proper management for the water source and production process have shown to be undergoing up to date. In order to keep the water safe for the consumers, strict supervision including the accumulation of water qualities data should be necessary.The 9 public spring waters located in Wonju were evaluated. The results show that nearly 16% of the facilities operated from 2000 to 2004 were not satisfied as a drinking water. Especially, the water qualities were deteriorated during the summer season, resulting 30% were shown to be inadequate as a drinking water. The unsatisfied items were mainly the bacteria and nitrate. More specifically, the 90% of unsatisfied facilities were due to the abundance of bacteria. In Korea, the most of public spring water facilities are located in "green" areas, which are normally isolated from industrial zones. Accordingly, the pollution would come from the surroundings other than the factories.The second item to exceed the water quality standard was NO3--N. This can be a primary cause of cyanosis in the children of less than 6-month-old. When nitrates are introduced to the water source, total dissolved solids can be increased, resulting a foul taste. The primary source of nitrate would be fertilizers and live-stock wastes near the facilities.In order for spring water to keep safe enough for drinking, livestock, garbage and other factors leading to pollution must be removed from the surroundings of the public drinking water facilities. Moreover effective maintenance of spring water facilities through continuous monitoring by government agencies as well as a meticulously compete understanding of "cleanliness" by the users of the facilities should be enforced.
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4. Graduate School of Public Health (보건대학원) > Graduate School of Public Health (보건대학원) > 2. Thesis
URI
https://ir.ymlib.yonsei.ac.kr/handle/22282913/135839
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