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수종의 시판음료가 흰쥐의 법랑질 침식에 미치는 영향에 관한 실험적 연구

Authors
 김계종 
Issue Date
1987
Description
치의학과/박사
Abstract
[영문]

[한글]

최근 우리나라에서 생활 수준의 향상에 따른 소비 생활의 변화가운데 두드러진 현상의

하나로서 식음료의 내용이 질적 양적으로 다양해짐과 더불어 천연 과일음료및 각종 탄산

음료의 소비가 급증하는 경향을 보이고 있어 이에 대한 연구의 필요성을 느꼈으며 더우기

이러한 음료들의 치아에 대한 침식작용에 대하여 이미 외국에서는 많은 연구 발표가 있

었으나 국내에서는 이 분야에 대한 연구가 극히 미미한 실정에 있다. 따라서 저자는 시판

음료수의 치아에 대한 영향을 평가하는 것은 의의가 클것으로 생각하여 본 연구를 시행

하고 각종 음료수의 법랑질 침식양상을 실험동물에서 관찰하였다.

실험대상은 생후 4주에서 6주에 이르는 80 g내외의 암수 흰쥐로서, 총 54마리를 1주 사

육군 27마리, 2주 사육군 27마리로 구분하고 이를 다시 대조군을 포함하여 9군으로 세분

하였으며 각군을 3마리씩으로 배정하였다. 실험군에 공급한 음료수는 시판되고 있는 음료

수중에서 비교적 선호도가 높은 8가지를 선택하여 공급하였으며 대조군은 상수도수를 공

급하였고, 식이는 실험군및 대조군 공히 시판되고 있는 고형사료로 하였다.

그 결과를 요약하면 다음과 같다.

1. 대조군에서는 1주및 2주군 모두 법랑질의 침식을 발견할 수 없었으며 실험군에서는

쵸코우유의 경우를 제외하고는 모두 법랑질의 침식을 보였다.

2. 실험군에서는 사이다와 선키스트의 경우를 제외하고는 1주군보다 2주군에서 법랑질

의 침식이 다소 증가하였다.

3. 1주군의 침식등급은 박카스가 가장 높았으며 그 다음 델몬트, 선키스트 콜라, 사이

다, 사와 그리고 요구르트의 순으로 높았으며 쵸코우유에서는 침식을 발견할 수 없었다.

4. 2주군의 침식등급은 박카스가 가장 높았으며 그 다음 사와, 델몬트, 콜라, 선키스트

, 요구르트 순으로 높았으며 쵸코우유에서는 역시 침식을 발견할 수 없었다.

5. 산의 침식은 음료수의 pH뿐만 아니라 산의 종류, 물리적 성상등 다양한 원인에 의해

야기되는 것으로 사료된다.





THE EXPERIMENTAL REVIEW OF EROSIVE EFFECTS ON IN VIVO IN RATS' MOLAR TEETH BY

VARIOUS BEVERAGES



Kye Jong Kim, D.D.S., M.S.D.

Dept. of Dental Science, Graduate School, Yonsei University

(Directed by Professor Chong Youl Kim, D.D.S., M.S.D., Ph.D.)



Recently there has been an increase in the quality and quantity of fruit juices

and carbonated drinks consumed in Korea. Although there have been reports on the

erosive effects of suck drinks on tooth enamel, there have been no Korean studies.

This paper reviews the effects of such soft drinks on the tooth enamel of

experimental animals.

Fiftyseven rats, weighing approximately 80 grams and ranging in age from 4 to 6

weeks were used. They were divided into two groups; the 27 rats in group one were

studied for one week, while group 2 was followed for 2 weeks. Each group was

subdivided into 9 groups of 3 rats each. The control group was given water to drink

while the other groups consumed soft drinks. All rats were fed a normal diet.

The results were as follows,

1. There was no evidence of enamel erosion in either the 1 or 2 week control

groups, but enamel erosiveness was observed in all experimental groups except the

Chocolate-Milk fed group.

2. Enamel erosion was increased in the 2 week group in all rats except those

given Cider and Sunkist when compared to the 1 week group.

3. After one week, the Bacchus fed group presented the most enamel erosiveness

and the other groups in descending order were, Delmont, Sunkist, Coke, Cider, Sour

and Yogurt. No enamel erosiveness was observed in the Chocolate-Milk fed group.

4. After two weeks, the fed highest degree of enamel erosiveness was observed in

the Bacchus fed group, but the others in descending order were Sour, Delmont, Coke,

Sunkist, Yogurt and Cider. Again there was no erosiveness present in the

Chocolate-Milk fed group.

5. No specific relationship between the pH of the drinks and the degree of

erosion was noted.
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https://ymlib.yonsei.ac.kr/catalog/search/book-detail/?cid=CAT000000046279
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2. College of Dentistry (치과대학) > Dept. of Advanced General Dentistry (통합치의학과) > 3. Dissertation
URI
https://ir.ymlib.yonsei.ac.kr/handle/22282913/135564
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