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김치속의 Giardia lamblia 씨스트의 저항성에 관한 연구

Other Titles
 A Study on the Resistance of Giardia lamblia Cysts in Kimchi (Korean Pickle) 
Authors
 김은미 
Issue Date
1983
Description
의학과/석사
Abstract
[영문]

[한글]

Giardia lamblia (람블 편모충)는 흡수장애나 설사등의 증상을 나타내는 병원성 원충으

로 (Tandon et al., 1974) 범세계적으로 분포되어 있고(Peterson, 1972) 한국에서의 감염

률도 아직 높은 편이다(Kim, 1981).

한국인의 주요 식품의 하나인 김치는 때로는 불결한 야채 처리로 인하여 기생충의 감염

원이 될 수도 있다.

본 연구는 환경에 오염될 가능성이 있는 Giardia lamblia 씨스트에 있어서 김치 속에서

의 저항성을 규명하고자 실험에 착수하였다.

Giardia lamblia 씨스트가 검출된 분변을 채취하여 Sheffield 및 Bjorva수 (1977)과 Ro

berts-Thomson등 (1976)의 방법으로 씨스트를 수집하였다. 수집된 씨스트는 Bingham등 (1

979)의 방법에 따라 4℃에서 8일간 보관하여 성숙된 씨스트를 실험에 사용하였다. 씨스트

의 탈낭방법은 Bingham 및 Meyer (1979)와 Rice 및 Schaefer Ⅲ (1981)의 방법을 수정하

여 시행하였다.

김치는 하절에 먹는 보통김치와 김장김치를 Chol 및 Lee(1980)와 윤 (1980)의 방법으로

만들어서 보통김치는 실온에 김장김치는 4℃에 보관하면서 pH와 총산도를 측정하였다. G

iardia lamblia 씨스트를 김치 국물에 일정 시간 접촉시킨후 탈낭률을 관찰하였다. 또한

김치의 조미료인 소금, 고춧가루, 마늘, 생강 용액에 Giardia lamblia 씨스트를 일정 시

간 접촉시킨후 탈낭률을 관찰하여 다음과 같은 성적을 얻었다.

시간 경과에 따른 김치 국물의 pH와 총산도는 보통김치에서는 점차 상승하였으나 김장

김치에서는 별 변동이 없었다.

Giardia lamblia 씨스트는 보통김치속에서는 36시간후에 김장김치속에서는 27시간후에

모두 사멸하였다. 1 gm%(이하%로 표기) 소금 용액에서는 48시간 후에도 대조군과 비슷한

탈낭률을 보였으나, 5%, 10% 용액에서는 각각 48시간 후, 6시간 후에 모두 사멸하였다.

고춧가루 용액에서는 1%에서 6시간 후에 5%, 10%에서는 1시간 후에 모두 사멸하였다. 마

늘용액에서는 1%에서 3시간 후와 1시간 후에 모두 사멸하였다.

이상의 결과로 보아 Giardia lamblia 씨스트는 보통김치 보다 김장김치 속에서 빨리 사

멸하였으며, 김치에 첨가된 조미료 중 같은 농도에서는 고추, 마늘, 생강, 소금의 순으로

살낭 효과가 큰 것을 알 수 있었다.





A Study on the Resistance of Giardia lamblia Cysts in Kimchi (Korean Pickle)



Eun-Mi Kim

Department of Medical Science The Graduate School Yonsei University

(Directed by Professor Keun-Tae Lee, M.D.)



Giardia lamblia is recongnized as a pathogenic intestinal parasitic protozoa,

producing symptoms such as mild diarrhea, abdominal pain and indigestion (Tandon et

al., 1974).

It spreads world wide (Peterson, 1972), but more among lower socioeconomic group

or instiution of which sanitation is not satisfactory. Prevalence rates in Korea

show from 2.0 to 11.1 percent by area examined (Kim, 1982). It is usually

transmitted through contaminated drinking water and food matters, and also during

sexual contact, particularly homosexuality (Lynch, 1972; Shookhoff, 1972).

The fate of the intestinal parasites in Kimchi (Korean Pickle) or food

preservatives was studied by Hahn and Koh(1952), Soh (1960), Chru(1967), Choi(1974)

and Choi(1976), but not with the Giardia cysts. The present study was aimed to

elucidate the resistance of Giardia cysts in Kimchi and its ingredients or

preservatives. Cysts were collected by the method of Sheffield and Bjorvatn(1977)

and Roberts-Thomson et al.(1976) from the positive stool.

The collected cysts were put into Kimchi or preservatives, and the survival was

examined utilizing the method of Bingham and Meyer(1979) and modified Rice and

Schaefer Ⅲ(1981).

The results are summarized as follows :

All cysts in Kimchi wee destroyed within 27-36 hours.

By concentration of each preservative, the excystation rate showed different

length of time : in salt solution, excystation ceased in 48 hours at 5-10%

concentration, 6 hours at 1-10% concentration in red pepper solution, 12 hours at

1-10% concentration in garlic solution and 12 hours at 1-10% concentration in

ginger solution.

The overall results indicate that Giardia cysts are destroyed in Kimchi or its

ingredients within 48 hours.
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https://ymlib.yonsei.ac.kr/catalog/search/book-detail/?cid=CAT000000046121
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1. College of Medicine (의과대학) > Others (기타) > 2. Thesis
URI
https://ir.ymlib.yonsei.ac.kr/handle/22282913/135206
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