12 381

Cited 0 times in

시판 과자류가 유치표면 법랑질 침식에 미치는 영향에 관한 주사전자현미경적 연구

Other Titles
 Study with scanning electron microscope on the effects of biscuit solution dissolved in natural saliva on the enamel surface of primary teeth 
Authors
 이동희 
Issue Date
1981
Description
치의학과/석사
Abstract
[한글]

치아 우식증은 유전적 관계, 성장, 영양과 섭취, 타액성분, 구강내 세균, 및 구강내 음식물 등의 복잡한 인자가 관여된다는 사실이 여러 학자들에 의해 연구되어 왔고 특히 탄수화물이 우식증에 미치는 영향은 지대한 것으로 보고되어 왔다. 이에 시판 과자류가 유치의 치아 우식에 관여 된다는데 착안하여 불소처리한 4개의 정상유치와 불소처리 되지 않은 4개의 정상유치를 타액에 용해된 과자류에 노출시켜 2, 12, 24, 48시간 경과시의 유치표면의 주사 전자현미경적 관찰결과 다음과 같은 결론을 얻었다.

1. 용액의 pH는 시간의 경과에 따라 저하되어 48시간에는 3.75로 변하였다.

2. 불소처리하지 않은 치아는 처음에는 정상이나 24시간 후에 많은 침식현상을 보였다.

3. 불소처리된 치아는 불소처리되지 않은 치하에 비해 침식현상이 저하되었다.

4. 치아표면의 균주는 1,2군 모두 시간 경과에 따라 증가하였다.

[영문]

Author have studied with electron microscope on the effect of biscuit solution dissolved in natural saliva on the enamel surface of the primary teeth.

Four of the teeth were natural primary teeth and the other four teeth were treated In acidulated phosphate fluoride during four minute.

The obtained results were as follows;

1. The pH value of the solution was decreased according to the time passed, and gradually became 3.75 at the end of 48 hours.

2. Natural teeth appeared normal enamel surface appearance during first 12 hours, and at 24 hours, it appeared some degree of decalcified appearance near the enamel rods and surfaces.

3. The decalcified appearances of the enamel surfaces of the fluoride treated teeth were not significant compared with the fluoride untreated teeth.

4. Streptococci of the enamel surface were increased according to the time passed.
Full Text
https://ymlib.yonsei.ac.kr/catalog/search/book-detail/?cid=CAT000000006050
Files in This Item:
제한공개 원문입니다.
Appears in Collections:
2. College of Dentistry (치과대학) > Dept. of Advanced General Dentistry (통합치의학과) > 2. Thesis
URI
https://ir.ymlib.yonsei.ac.kr/handle/22282913/118014
사서에게 알리기
  feedback

qrcode

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

Browse

Links