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위장관 응급수술을 받은 중환자에서 칼로리 및 단백질 공급과 30일 사망률과의 관계

Other Titles
 Association of calorie and protein supplementation and 30-day mortality in critically ill post-operative patients 
Authors
 정윤태 
College
 College of Medicine (의과대학) 
Department
 Dept. of Surgery (외과학교실) 
Degree
석사
Issue Date
2019
Abstract
연구배경: 위장관 응급수술을 받고 경구 섭취가 제한되어 있는 환자에서 충분한 영양 공급과 이를 위한 영양 공급 경로의 선택은 쉽지 않은 과제이다. 본 연구의 목적은 영양 공급이 위의 환자들의 임상 경과에 미치는 영향을 밝히고, 이의 중요성을 강조하는 데에 있다. 연구방법: 2007년 1월부터 2017년 12월까지 복강내 감염으로 위장관 응급 수술 후 인공호흡기 치료를 시행 받은 272명의 환자를 대상으로 하였다. 환자들을 영양부족 위험성에 따라 두 집단으로 분류하였다. 영양부족 고위험군은 체질량지수 18.5 kg/m2 미만, 30 kg/m2 이상이거나 modified NUTrition Risk In Critically ill 점수 5점 이상인 경우로 정의하였다. 수술 후 최대 5일간 환자들의 일일 칼로리 및 단백질 요구량 대비 공급량을 계산하였다. 영양부족 고위험군과 저위험군에서 각각 칼로리와 단백질 모두 불충하게 공급받았던 환자들과 둘 중 하나라도 충분히 공급받았던 환자들을 분류하여 소집단으로 나누었다. 칼로리와 단백질은 각각 요구량의 70%와 60% 이상으로 공급받은 경우 충분 하다고 정의하였다. 연구결과: 영양 부족 고위험군에서 칼로리와 단백질 모두 불충분하게 공급받은 환자들은 30일 사망률이 높게 나타났다 (29.2% vs 12.5%; p = 0.014). Kaplan-Meier survival curve 또한 같은 경과를 보여주었다 (p = 0.033). 흉막삼출 (31.9% vs 43.1%; p = 0.168), 폐렴 (13.9% vs 13.9%; p = 1.000), 감염 합병증 (56.9% vs 50.0%; p = 0.404)은 충분한 영양 공급군과 불충분한 영양 공급을 받은 군에서 의미 있는 차이를 보이지 않았다. 연구결론: 응급 위장관 수술을 받은 영양부족 고위험군의 중환자에서 칼로리와 단백질의 불충분한 공급은 높은 30일 사망률과 연관이 있다. Background: Providing adequate amount of nutrition and deciding on which route to choose for patients with limited oral diet after emergency gastro-intestinal (GI) surgery are extremely challenging. The aim of this study is to evaluate association of calorie and protein provision and clinical outcomes of patients after emergency GI surgery for complicated intra-abdominal infection (cIAI). Methods: 272 patients who underwent emergency GI surgery for cIAI between January 2007 and December 2017 and required post-operative mechanical ventilation therapy were selected for analysis. Patients are divided into two groups according to their risk of malnutrition. High-risk group was consisted with patients who had BMI <18.5 kg/m2 or modified NUTRIC score ≥5. Daily calorie and protein requirement and adequacy were calculated for each patient for maximum of 5 days. In each group, clinical outcomes of patients who received inadequate calorie and protein were compared with those who received adequate calorie, protein, or both. Results: In high-risk of malnutrition group, patients who received inadequate calorie and protein had higher rate of 30-day mortality (29.2% vs 12.5%; p = 0.014) than those who had adequate calorie (≥70% adequacy), protein (≥ 60% adequacy), or both. Kaplan-Meier survival curve also showed the same result (p = 0.033). Pulmonary effusion (31.9% vs 43.1%; p = 0.168), pneumonia (13.9% vs 13.9%; p = 1.000), infectious complications (56.9% vs 50.0%; p = 0.404) showed no significant differences between subgroups. Conclusion: Inadequate calorie and protein supplementation is associated with higher 30-day mortality in critically ill patients with high-risk of malnutrition who underwent emergency GI surgery.
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Yonsei Authors
Jung, Yun Tae(정윤태)
URI
https://ir.ymlib.yonsei.ac.kr/handle/22282913/178249
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