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채식자와 비채식자의 혈청지질 수준 비교 연구

Authors
 김명석 
Issue Date
1999
Description
역학및질병관리학과/석사
Abstract
[한글] 본 연구는 채식자와 비채식자의 혈청지질수준을 비교하고, 채식자와 비채식자의 식생활 습관이 혈청지질 수준에 미치는 영향을 분석해 보고자 1998년 5월 30일부터 같은 해 8월 30일 까지 채식자 115명, 비채식자 135명을 선정하여 설문지와 체중, 신장, 혈압을 포함 한 채혈을 실시하였다. 자료분석은 t-검정, 카이제곱검정, 분산분석, 다중회귀분석을 하였으며, 모든 경우에 p<0.05일 때를 통계적으로 유의하다고 보았고, 모든 수집된 자료와 측정치들을 분석하기 위하여 SAS program을 이용하였다. 본 연구의 결과는 다음과 같다. 1. 연구 대상자 분포는 채식자 남자 59명(51%), 여자 56명(48.7%)와 비채식자 남자 95명(70.4%), 여자 40명(29.5%)이었으며, 채식자와 비채식자의식이 습관별 일반적 특성 분포에서 카이제곱검정 결과 전반적으로 채식자가 비채식자보다 통계적으로 매우 유의한 차 이를 보였으며, 채식자의 BMI는 21.58±2.58, 비채식자 23.56±2.69로 나타났고, BMI와각 혈청지질 수준 및 혈압과의 상관분석 결과는 HDL-C를 제외하고는 모두 통계적으로 유의하였다. 2. 혈청지질 비교에서 채식인 총콜레스테롤 평균치는 160.67±22.76mg/dl이고, 비채식인 총콜레스테롤 평균은 196.95±32.20mg/dl로 나타났고, 중성지방의 비교에서는 채식자 81.36±24.76mg/dl, 비채식자가 147.59±75.04mg/dl, HDL-C 비교는 채식자 46.87±11.16mg/dl, 비채식자가 52.05±13.95mg/dl, LDL-C 비교는 채식자가 97.55±22.45mg/dl, 비채식자가 115.42±30.57mg/dl를 나타내어 모두 유의하였다. 그리고 혈압측정 결과는 채식자가 최고 혈압이 116.31±9.55mmHg, 비채식자는 123.71±14.56mmHg, 최저 혈압은 채식자 71.71±8.88mmHg, 비채식자 77.47±11.48mmHg이므로 유의하였다. 3. 연령별 차이 비교에 있어서는 t-검정 결과 20대간 비교는 남자는 TG만 유의하였으며, 여자는 총콜레스테롤, LDL-C에서만 유의하였고, 30대간 비교는 남녀 모두 총콜레스테롤, HDL-C에서만 유의하였다. 40대간 비교는 남녀 모두 총콜레스테롤, TG 비교에서만 유의 하였고, 남자의 경우는 LDL-C, SBP에서만 유의하였다. 50대 이상 비교는 남녀 모두 총콜레스테롤, TG, SBP에서는 유의하였고, 남자의 경우는 DBP, 여자의 경우는 HDL-C, LDL-C에서 유의하였다. 4. 채식자의 채식 기간의 차이 비교는 분산분석을 시행하였다. 총콜레스테롤 비교에서는 20년 이하 채식군과 50년 이상 채식군 사이, 30년 이하 채식군과 50년 이상 채식군 사이에서 유의하였고, LDL-C비교에 있어서는 20년 이하 채식군과 50년 이상 채식군 사이에 서만 유의하였다. 그리고 DBP비교에서는 10년 이하, 20년 이하, 30년 이하 채식군과 50년 이상 채식군 사이에 유의하였으며 나머지 비교는 모두 유의하지 않았다. 5. 다중회귀분석 결과에서는 총콜레스테롤과 연령, BMI, 채식자, 음주를 월 2-3회, 운동을 주 1-2회를 행하는 경우에 유의하였고, 중성지방과 연령, 담배를 반갑∼1갑, 1갑∼2갑 피우는 경우와 1일 4잔 이상 커피를 마시는 경우는 유의하였다. HDL-C과 BMI, 채식자, 음주를 1주일에 1∼2회 이상, 담배를 반갑∼1갑 피우는 경우, LDL-C는 연령, BMI, 음주를 월 2∼3회하는 경우에 각각 유의하였고, SBP 및 DBP는 연령, 담배를 반갑∼1갑 피우는 경우에 유의하였고, SBP는 BMI와도 유의하였다. 결론적으로 채식자와 비채식자의 식생활 습관 차이로 인한 혈청지질수준비교는 전반적으로 채식자가 비채식자보다 낮은 경향을 보이고 있고, 식생활 및 생활 습관에서도 채식자가 흡연, 음주, 카페인 등에 매우 절제된 생활을 하는 것으로 나타났다. 그러나 비채식자도 혈청지질 상태 및 BMI, 혈압 등에 있어서도 정상적인 수치를 유지하고 있으므로 채식인파 비채식자의 영양 상태와 생활 습관 및 혈청지질에 관한 지속적인 연구가 있어야한다고 생각된다.
[영문] Everybody wants to have healthy and long life. To maintain the healthy life it is necessary for human beings to have sufficient food, good nutrition balanced in daily lives. Everyone's healthy condition differs according to the nutrition taken by himself, the food quality and quantity can be the most important factors to have such healthy life. Though everybody recognizes the fact that good life style is useful for health, it is not easy to get rid of such harmful behaviors and customs leading to bad health. Of course, as human's physical condition can be differed by sex, age, life style and diet, modem human's health standard would be differed according to their nutritious conditions. The criteria for the modem human health depends on their nutritious condition very differently. Therefore, the purpose of this study was to investigate the difference of serum lipid levels between vegetarians and non-vegetarians. All 115 vegetarians (Seventh Day Adventist) and 135 non-vegetarians were selected for this study. The subjects in this study were selected from among the residents in Seoul and Kwangmyung City, which were investigated by questionnaire, weight, height, blood pressure, Total cholesterol, triglyceride, HDL-C, and LDL-C from May 30 to August 30, 1998. The results are as follows: 1. The distribution of this study population was composed of male vegetarians (N=59), female vegetarians (N=56), male non-vegetarians(N=95), and female non-vegetarians (N=40). All participants of two groups according to their ages were divided into 20's (N=29), 30's (N=74), 40's(N=79), above 50's (N=68). 2. According to the result of X**2 -test in the difference of eating habits between vegetarians and non-vegetarians, vegetarians eat brown rice(63.4%) rather than white rice, whereas non-vegetarians eat white rice(74.0%) rather than brown rice. Also none of the vegetarians smoke and drink alcoholic beverages. Non-vegetarians are classified into no smoking(28.1%), no drinking (39.2%). Vegetarians and non-vegetarians do net drink coffee(91.3%, 17.0%). There are significant differences statistically between two groups in all comparisons. 3. The average score of BMI consists of vegetarianls (21.58±2.58), non-vegetarians (23.56±2.69). There are statistically significant differences between two groups. Pearson correlation coefficients analysis with BMI was shown significantly among Total cholesterol, triglyceride, LDL-C, SBP, DBP except HDL-C. 4. The mean sew lipid values for vegetarians were 160.67±22.76mg/dl for total cholesterol, 81.36±24.76 mg/dl for triglyceride, 46.87±11.16mg/dl for HDL-C and 97.55±22.45 mg/dl for LDL-C. The mean serum lipid values for non-vegetarians were 196.95±32.20mg/dl for total cholesterol, 147.59±75,04 mg/dl for triglyceride, 52.05±13.95mg/dl for HDL-C, and 115.42±30.57mg/dl for LDL-C. Statistically there are all significant differences between two groups, also the levels of SBP and DBP differ significantly. 5. The comparison of serum lipid levels by age showed that the only triglyceride of men and Total cholesterol, HDL-C of women in their 20's were significant. Total cholesterol, HDL-C of both genders in their 30's were significant. Total cholesterol, triglyceride of both genders and LDL-C, SBP of men in their 40's differ statistically. Total cholesterol, triglyceride, SBP of both genders in their above 50's were significant. Also DBP of men, HDL-C, LDL-C of women were significant. 6. In the comparison of vegetarians' diet duration ANOVA analysis was performed. Total cholesterol showed significance between under 20 years and above 50 years vegetarians; between under 30 years and above 50 years showed also significance. LDL-C comparison between under 20 years and above 50 years vegetarian showed significance. And DBP comparison between under 10 years, 20 years, 30 years and above 50 years vegetarian showed significance. There was no significance in the other comparisons. 7. The multiple regression analysis showed significance between Total cholesterol and age, BMI, vegetarians, drinking (2∼3times/month), exercise(1∼2times/week), and between triglyceride and age, smoking (1/2∼2packs/day), coffee(1-4cups/day). There are significance between HDL-C and BMI, vegetarians, drinking (1∼2times/week), smoking (1/2∼1pack/day);between LDL-C and age, BMI, drinking (2∼3times/month): between SBP & DBP and age, smoking (1/2-1pack/day)i between SBP and BMI respectively. In conclusion, the serum lipid levels comparison of the difference between vegetarians and non-vegetarians' eating habits generally showed that vegetarians' levels are lower than the non-vegetarians'. And the former group has very temperated diet life in smoking, drinking, caffeine. But there should be constant study on nutritious condition, life style and serum lipid of vegetarians and non-vegetarians, for non-vegetarians, maintain normal levels in serum lipid levels condition and BMI blood pressure.
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4. Graduate School of Public Health (보건대학원) > Others (기타) > 2. Thesis
URI
https://ir.ymlib.yonsei.ac.kr/handle/22282913/137212
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