157 357

Cited 0 times in

Soy food consumption and the risk of prostate cancer : a meta-analysis of observational epidemiological studies

Authors
 황예원 
Issue Date
2008
Description
역학통계전공/석사
Abstract
[한글]

배경 : 관찰 연구들에서 콩 음식 섭취가 전립선암의 발생을 감소시킬 수도 있다고 제시되었으나 명확한 결론은 내려지지 않았다.

목적 : 콩 음식이나 보충제 섭취와 전립선 암의 발생과의 관계를 평가한 관찰연구들을 메타 분석하고 체계적으로 고찰하고자 한다.

자료원과 연구 선택 : 2007년 10월까지의 자료를 PubMed, Embase, CiNAHL, Korea Medical Database, KoreaMed ,Koreanstudies Information Service system, JAMAS, China Academic journal를 이용해 검색하였다. 전자 검색된 자료의 참고문헌을 수기 검색하고 근거 보고서를 리뷰하였다.

자료 추출과 자료 통합 : 두 명의 리뷰 저자가 독립적으로 표준화된 자료 추출 양식을 사용해 연구 설계, 주요 질문, 대상자의 수와 특성, 콩 섭취량의 측정, 추적관찰기간, 결과변수와 효과의 크기, 보정한 혼란변수의 보정 자료를 추출하였다. 무작위 효과 모형을 이용해 pooled OR을 구하였다.

결과 : 총 코호트 연구 5편과 환자-대조군 연구 8편이 선택되었다. 전체 콩 음식에 대한 pooled OR은 0.69(95% CI, 0.57-0.84)였고 콩 비 발효 음식에 대한 pooled OR은 0.75(95% CI, 0.62-0.89)였다. 개별 콩 음식 중 두부만 pooled OR 0.73(95%CI, 0.57-0.92)였고 두유, 미소, 낫도는 결과가 유의하지 않았다. 콩 성분 중 genistein과 daidzein이 유의한 결과가 나왔다

결론 : 콩 음식 중 발효 음식, 특히 두부는 전립선암의 발생을 감소시킨다. 향후 이런 연관성과 기전을 명확히 하는 임상시험이 필요하다.







[영문]

Context: Observational studies have suggested that higher consumption of soy foods may reduce the risk of prostate cancer.

Objective: We conducted a systematic review with a meta-analysis of studies that assessed the association between soy-based food consumption and the risk of prostate cancer.

Data sources and study selection: We searched MEDLINE, EMBASE, CINAHL, Korea Medical Database, KoreaMed, Koreanstudies Information Service System, Japana centra Revuo Medicina, and China National Knowledge Infrastructure for studies released through October, 2007. We manually searched the bibliographies from key retrieved articles, reviewed scientific evidence reports.

Data extraction and synthesis: Two authors independently extracted the data, including the study design, participant characteristics, measurement of soy food consumption and outcomes, adjustment for potential confounders, estimates of associations, and study quality criteria. We subgrouped the associations based on different types of soy consumptions. We pooled odds ratios (OR) using a random-effects model.

Results: We identified five cohort studies and eight case-control studies.The pooled OR for all soy foods was 0.69 (95% CI, 0.57-0.84), and the OR for non-fermented soy foods was 0.75 (95% CI, 0.62-0.89). Among individual soy foods, only tofu yielded a significant OR (0.73; 95% CI, 0.57-0.92). The results were consistent and statistically significant in sensitivity analyses. Consumption of soy milk, miso, or natto did not significantly reduce the risk of prostate cancer. Genistein and daidzein were significantly associated with a lower risk of prostate cancer.

Conclusions: This systematic review suggest that soy food consumption may lower the risk of prostate cancer. Future research should attempt to make a defenite conclusion.
Files in This Item:
T010559.pdf Download
Appears in Collections:
4. Graduate School of Public Health (보건대학원) > Graduate School of Public Health (보건대학원) > 2. Thesis
URI
https://ir.ymlib.yonsei.ac.kr/handle/22282913/137210
사서에게 알리기
  feedback

qrcode

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

Browse

Links