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직장인의 건강기능식품 섭취실태 및 섭취에 영향을 미치는 요인

Other Titles
 Intake status of health functional foods and influencing factors to ingestion for office workers 
Authors
 엄정숙 
Issue Date
2005
Description
보건정책및관리학과/석사
Abstract
[한글]

인구의 고령화와 웰빙문화 확산으로 건강기능식품은 그 수요가 급격히 증가하고 있으며 운동부족과 스트레스에 시달리는 직장인들은 커다란 노력 없이 건강에 유익한 성분을 손쉽게 섭취할 수 있는 건강기능식품을 선호하는 경향이 있다. 2004. 1. 31. 건강기능식품에 관한 법률이 처음 시행된 이후 직장인들의 건강기능식품 섭취실태와 섭취여부에 영향을 미치는 요인을 알아보고자 한 본 연구는 경기도 수원시의 직장인 600명을 대상으로 조사하여 기재가 불충분한 설문지를 제외하고 451명의 설문지를 분석하였다.

건강기능식품 섭취와 관련된 요인들을 조사한 결과 건강기능식품은 여자가 많이 섭취하고 연령과 수입이 많을수록 많이 섭취하고 있었다. 또한 정상체중을 가진 사람, 비흡연자와 비음주자, 만성질환을 가지고 있는 사람들의 건강기능식품 섭취비율이 상대적으로 높았다.

건강기능식품 섭취자들은 비섭취자 보다 자기신체의 변화에 민감하고 정기적인 검진을 받고, 적절한 영양을 고려한 식사와 규칙적인 운동을 하였으며, 대인관계 측면에서도 다른 사람에게 관심, 사랑, 따뜻함을 쉽게 표현하고 다른 사람의 의견을 존중하는 성향이 높았다. 그리고 스트레스 관리를 위한 해소방안도 가지고 있었다.

건강증진 생활방식을 분석한 결과에서 연령이 높아질수록 건강생활방식을 수행하고 있는 것으로 나타나 젊은 연령층의 건강에 대한 관심과 건강행위의 실천이 필요함을 보여주고 있다. 또한 결혼생활이 건강에 대한 관심과 건강생활방식을 수행함에 있어 중요한 요인으로 작용하고 있었고 건강검진을 받는 주기가 빠를수록 건강증진 생활방식을 실천하고 있는 것으로 나타났다. 특히 담배를 피우다가 금연한 연구대상이 자기통제위와 건강증진 생활방식에서 높은 점수를 보였으며 이는 금연을 성공한 자기효능감이 건강행위를 실천하게 하는 요인이 되었다고 볼 수 있다.

건강기능식품의 섭취에 가장 영향을 주는 요인으로는 건강기능식품에 대한 인식과 태도로 분석되었고, 건강기능식품의 효능에 대한 신뢰 및 건강기능식품 구입과 정보에 대한 접근편리성 여부가 섭취여부를 결정하고 있는 것으로 나타나 올바른 건강기능식품 섭취를 위해서는 정확한 정보가 필요함을 보여주고 있다.



이상의 연구결과를 바탕으로 건강기능식품의 섭취 및 건강증진 생활방식과 관련한 결론 및 제언을 하면

첫째, 건강기능식품 효능에 대해 불신감이 높으면서도 과반수의 직장인들이 건강기능식품을 섭취하고 있고, 건강기능식품에 대한 인식과 태도가 섭취여부를 결정하는 요인으로 나타났으므로 건강기능식품 섭취의 오남용을 막기 위해서는 건강기능식품에 대한 정확한 정보제공의 통로가 필요하다.

둘째, 특히 금연을 실행한 연구대상들의 건강생활방식이 좋은 것은 건강의 획득이 본인의 결정에 의해 이루어질 수 있음을 보여 주는 것으로서 각자가 건강한 삶을 결정할 수 있도록 다양한 건강증진방법에 대해 쉽고 정확한 정보제공이 이루어질 수 있는 사회적 장치가 필요하다.

셋째, 연령이 높아질수록 건강증진 생활방식을 실천하고 있는 것으로 나타나 젊은 시절의 생활습관이 평생의 건강을 좌우하는 요인이 됨을 주목할 때 특히 젊은층에 대한 건강행위 실천 교육이나 지도 계몽이 절실히 필요하다.

본 연구는 연구대상 표본수가 적고 지역과 직업적인 한계가 있어 우리나라 직장인을 대표한다고 볼 수는 없으나 건강기능식품에 관한 법률이 처음 시행된 이후 건강기능식품에 대한 실태조사 및 기초 연구 자료로서 의미가 있다 할 것이며, 앞으로도 다양한 계층이나 직업 등을 대상으로 건강기능식품 섭취에 관한 조사 및 연구가 계속 이루어져야 한다. 또한 국민건강증진과 건강기능식품의 발전을 위해 국가차원에서 보다 폭넓고 체계적인 조사연구가 이루어져야 할 것이다





[영문]Ingestion status of health functional foods and

influencing factors for office workers



The aging population and the spread of well-being culture have triggered a rapid increase in demand for health functional foods, which are also preferred by office workers who suffer from lack of exercise and stress to easily take in substances benefitting their health without putting in much effort.

This study, aiming to identify the status of workers intake of health functional foods and the effects of the ''Law on Health Functional Foods'', first enforced on January 31st, 2004. on the health functional foods intake, had as the subject of 600 office workers in Suwon City, Gyeonggi Province, analyzing questionnaires submitted by 451 persons, excluding incomplete ones.

As a result of investigating elements related to health functional foods ingestion, health functional foods were ingested more by women and by those with higher age and income. In addition, the ratio of health functional foods ingestion was relatively higher for people with normal weight, non-smokers, non-drinkers, and those with chronic diseases.

Ingesters of health functional foods were more sensitive than non-ingesters about changes in their bodies, getting regular check-ups, and engaging in regular exercise and meals considering appropriate nutritions, and more easily expressed interest in other people in terms of personal relations, with higher tendency to respect other people''s views. They also had solutions for stress management.

As a result of analyzing health promoting lifestyles, people of higher ages took on healthier lifestyles, showing the need for younger people to have an interest in health and practice health activities. In addition, marriage was found to be an important factor in concern for health and practice of health lifestyles, while those with shorter intervals between health check-ups were more likely to practice health promoting practices. In particular, subjects who were formerly smokers and had quit smoking showed higher scores in self-control and healthful lifestyle, which implies that the self-efficacy leading to success in quitting has served as a factor for practicing health behavior.

It was analyzed that awareness of and attitude towards health functional foods were more important factors than health lifestyles in leading to ingestion of health functional foods, and that ingestion was decided by the trust in health supplement benefits as well as easy access to information and purchase of health functional foods, which demonstrates the necessity of accurate information for proper health functional foods ingestion.



Based on the above research results, the following summary and proposal for health functional food ingestion and health promoting lifestyle may be presented.

First, since many office workers were found to be ingesting health functional foods despite their strong distrust in health functional foods benefits, and since the awareness of and attitude toward health functional foods were found to be decisive factors for ingestion, a channel for providing accurate information on health functional foods is needed in order to prevent abuse or misapplication of health functional foods.

Second, the health lifestyle of subjects who actually quit smoking is good because it shows that health can be obtained by one''s own decision, and thus a social institution is needed to provide easy and accurate information on diverse health promotion methods to help each person to choose his

her own health lifestyle.

Third, it was found that the higher the age, the more health promoting lifestyle is practiced, and seeing that lifestyle during one''s youth determines his

her health of the whole lifetime, young people in particular desperately need to be educated and enlightened with regard to pursuing good health.



This study has geographical and occupational limitations and involves a limited sample of subjects, and therefore could not be considered to fully represent all of Korea''s office workers, but it will contribute to basic information for future health functional foods studies and to the development of the health functional foods industry. Investigations and researches will need to continue with regard to various social factors and related variants, and furthermore, a broader and more systematic investigative research will need to be implemented for public health promotion and advancement in health functional foods.
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4. Graduate School of Public Health (보건대학원) > Graduate School of Public Health (보건대학원) > 2. Thesis
URI
https://ir.ymlib.yonsei.ac.kr/handle/22282913/136846
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