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인삼 뇌두에 존재 하는 칼슘과 토양내 유기물과의 관계분석

Other Titles
 Analysis of relationships between calcium in ginseng head and the organic compounds in the planted soil 
Authors
 박성윤 
Issue Date
2007
Description
의생명과학과/석사
Abstract
[한글]인삼은 땅 밑의 뿌리와 뇌두, 땅 위의 줄기, 잎, 꽃으로 이루어져 있다. 다년생이므로 봄이 되면 땅속의 뿌리에서 새싹이 나오고 줄기는 매년 가을이 되면 고사되는데 이때 뇌두에 1년마다 착생한 흔적을 남긴다. 뇌두의 모양은 여러 형태로 수삼의 품질 선별에 있어서 중요한 요소가 된다. 인삼의 약효는 크기에 비례하는 것이 아니기 때문에 외형이 크다고 해서 약효가 그만큼 뛰어난 것은 아니다. 인삼의 연근에 비해 크기가 너무 큰 것은 오히려 속이 무를 수 있고, 연근에 맞는 적절한 크기가 가장 좋은 것이다. 하지만 인삼 연근 판별법의 경우 다양한 연구가 진행이 되고 있지만 연근 판단의 정확한 기준이나 접근 방법이 자세히 나온 것은 아직까지 제시된 것이 없다. 본 논문에서는 인삼 뇌두에 존재하는 칼슘의 정량 분석으로 인삼의 연근을 밝히고자 하였고 칼슘의 형성 과정 중에 인삼이 자란 토양 내 유기물이 어떠한 관계가 있는지 분석하고자 하였다. 인삼은 전라북도 장수군 계남면 신전리에 있는 인삼밭에서 2년생에서 6년생 인삼까지 각 연근별로 인삼을 채취하였으며 각 연근별 인삼 채취 후 채취지점에 있는 토양을 함께 채취하였다. 채취한 인삼은 증류수로 세척 후에 건조기에서 약 80℃로 2일 건조 시킨 후 분쇄기를 이용하여 곱게 갈아 X선 형광분석기(XRD : X-ray fluorescence)와 EDTA 적정법으로 분석하였으며 토양은 건조기에서 건조 시킨후 2mm와 0.05mm의 sieve에 넣은 후 굵은 시료와 얇은 시료로 나누었다. 조제된 얇은 토양은 NCS 분석기(NCS Analyzer)로 전탄소 (total carbon: TC)분석하였으며, pH meter로 토양의 액성을 분석하였다. 2년생과 3년생 인삼은 시료 조제 결과 양이 적어서 사용하지 못하였으며 4년생부터 6년생의 칼슘 함량은 인삼이 오래 될수록 많이 나타났으며(4년근 : 2,649.3 ppm, 5년근 : 2,706.0 ppm, 6년근 : 3,212.8 ppm) 그에 반해 토양 내 유기물지표인 TC의 함량은 오래된 연근일수록 점점 더 감소되었다. 이상의 결과는 인삼 토양 내 유기물이 인삼 뇌두에 존재하는 칼슘의 양에 작용을 하는 것으로 사료된다.핵심 되는 말 : 뇌두, 인삼 연근판별, 칼슘의 정량분석, 토양내전탄소
[영문]A ginseng is composed of a root, a root head, stems, leaves, and flowers. It multiplies by self-fertilization. It produces flowers in mid May from the third year. It is harvested from mid to late July. It is perennial and new sprouts appear on the root head and the stems wither in the Autumn leaving the trace marks on the root head. The shape of the root head is the important factor for differentiating the quality of the ginseng. Since the medical potency is not proportional to the size, bigger ones are not necessarily of a higher potency. If the size is too big relative to the root size, the root could be softer inside, and a proper size relative to the root size is considered desirable. However, no precise standard or approaches have not been presented on the evaluation of the quality of ginseng roots yet even though various studies have been in progress. In this thesis, the ginseng root is being characterized by the quantitative analysis of calcium element existing in the ginseng's root head, and the relationship between calcium and the organic matters in the soil is being analyzed. The samples for this study were collected from a ginseng farm located in Sinjeon-Ri, Gyuenam-Mien, Jangsoo-Goon, Jeollanam-Do, among two- to six-year old ginsengs, and the soils were collected simultaneously from the site. The ginseng samples were rinsed in distilled water, dried in a dry oven set at 80℃ for two days, grinded to a fine quality using a grinder, and then analyzed by an X-ray fluorescence analyser and EDTA titrimetric method. The accompanying soil samples were dried in a dry oven, and sorted by a 2 mm-sieve and a 0.05 mm-sieve, to obtain coarse specimen used mainly for pH, phosphoric acid, and soil texture analyses, and fine specimen mainly used for organic and T-N (Total nitrogen) analyses. The fine soil specimen was analyzed for the organic contents by NCS analyzer, while the coarse specimen was used to measure pH level. The two- and three-year old ginseng samples were of too small quantities to be used for the analysis, and thus only four- to six-year old ginsengs were analyzed. The calcium content increase, while the organic matter content decreased, with the year of the ginseng samples. This seems to indicate that the organic matters in the soil has a substantial role in the formation of the calcium content residing in the root head of the ginsengs.
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4. Graduate School of Public Health (보건대학원) > Others (기타) > 2. Thesis
URI
https://ir.ymlib.yonsei.ac.kr/handle/22282913/136060
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