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제빵회사 근로자의 밀가루분진 노출 실태

Other Titles
 Exposure to flour dust in Korean industrial bakeries 
Authors
 구본주 
Issue Date
2007
Description
산업보건학과/석사
Abstract
[한글]본 연구에서는 제빵회사 근로자들의 작업특성을 파악하고, 밀가루분진 농도를 측정하여, 밀가루분진 노출관리의 문제점을 파악하고 향후 제빵업 근로자의 밀가루 노출평가와 작업환경개선을 위한 기초 자료를 제공하고자 한다. 국내의 자동화공정을 갖추고 있는 회사 1곳과 반자동화공정을 갖추고 있는 제빵회사 1곳의 계근, 정형, 분할, 배합공정에 근무하는 근로자 107명을 대상으로 밀가루분진에 대한 노출을 평가하였다. 공정별로 노출가능성이 높은 직무를 선정하여, 31명을 대상으로 흡입성분진을 측정하였으며, 76명을 대상으로 총분진을 측정하였다. 밀가루 흡입성분진의 측정은 ACGIH에서 권고하고 있는 흡입성분진 측정기인 Institute of Occupational Medicine(IOM) 샘플러를 사용하였으며, 총분진 측정은 미국 국립산업안전보건연구소 (National Institute for Occupational Safety and Health, NIOSH)에서 추천하는 공정시험법인 NIOSH Method No. 500에 따라 실시하였다.

반자동화방식 회사에 근무하는 근로자의 흡입성분진의 노출농도는 4.39±2.29 ㎎/㎥으로 자동화방식 회사에 근무하는 근로자의 농도 2.38±2.01 ㎎/㎥보다 통계학적으로 유의하게 높았다. 공정별 밀가루 흡입성분진은 계근공정 근로자의 노출이 가장 높았으며, 배합공정, 정형공정 근로자순이었다. 공정별 밀가루 총분진은 계근공정 근로자의 노출이 가장 높았으며, 배합공정, 정형공정 근로자순이었다. 밀가루 분진 측정 결과, 총분진 결과는 국내 기타분진 노출기준 10 ㎎/㎥을 초과하지 않았으나 흡입성분진 결과는 시료 31개중 30개(96.8%)가 밀가루분진 노출권고기준인 0.5 ㎎/㎥을 초과하였다. 밀가루분진에 대한 체계적인 노출관리를 위하여 총분진 측정에 의한 기타분진 노출기준 적용이 아닌 흡입성분진 측정에 의한 밀가루 흡입성분진 노출기준 적용이 필요하다고 판단된다. 국내 제빵회사 근로자의 밀가루분진 노출을 낮추기 위한 대책으로는 공정별 적절한 국소배기시설의 설치, 공정설비 및 작업방법개선, 개인보호구착용이 필요하다.



[영문]The purposes of this study is identify job characteristics of industrial bakery workers, measure exposure level of flour dust and provide background information to measure flour dust that workers engaged in bakery are exposed and had better their occupational environment.

One semiautomated industrial bakery and one automated industrial bakery were selected for this study. Subject of 107 workers in four processes (weighing, mixing, partition, fixing) of two bakery were selected. The 31 personal inhalable flour dust samples using the Institute of Occupational Medicine(IOM) inhalable dust samplers with PVC filters and 76 personal total flour dust samples used as prescribed in NIOSH method number 500.

The concentration of inhalable flour dust was higher in semiautomated industrial bakery workers (4.39±2.29 ㎎/㎥) than automated industrial bakery workers (2.38±2.01 ㎎/㎥)(p<0.05). Inhalable flour dust exposure was highest at weighing process, then followed by mixing process, fixing process, partition process(p<0.05). Total flour dust exposure was highest at weighing process, then followed by mixing process, fixing process, partition process(p<0.05). As results of flour dust measurement, total dust exposure levels are less than 10 ㎎/㎥(total dust exposure level), but 96.8% (30/31 samples) of inhalable flour dust samples exceed TLV-TWA 0.5 ㎎/㎥(ACGIH).

It would be advisable to use the IOM sampler for the collection of inhalable flour dust and conform to apply the TLV-TWA for inhalable flour dust(ACGIH). Because level of flour dust exposure in Korea industrial bakery is as high as to induce respiratory difficulty, lung function reduction, occupational asthma, appropriate local exhaust ventilation system, improvement of process and facilities, and personnel protective equipment are needed.
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4. Graduate School of Public Health (보건대학원) > Graduate School of Public Health (보건대학원) > 2. Thesis
URI
https://ir.ymlib.yonsei.ac.kr/handle/22282913/136047
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