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취효소단백 분획상에 관한 연구

Authors
 이충일 
Issue Date
1984
Description
의학과/박사
Abstract
[영문]

[한글]

취액에는 많은 종류의 단백이 함유되어 있어 일찍부터 단백의 생성, 정제 및 성상 연구

에 유용하게 사용되어 왔지만 그 중 주된 소화 효소인 α-amylase, lipase, trypsinogen

및 chymotrypsinogen의 연구에 있어서 이들의 동종 효소는 각 동물에서 그 수의 차이가

있었으나 아직 확실히 규명되어 있지 않다.

α-Amylase와 trypsinogen은 최소 2개 이상의 등전점이 다른 동종 효소로 존재한다고

알려져 있으며 동물간의 그 구성의 차이는 아직 발견되지 않고 있다. Lipase는 각 동물마

다 많은 동종효소가 있으며 동물마다 그 구성도 다르다는 보고와 sugar moiety가 다르고

아미노산 서열은 거의 같은 isoglycoprotein으로 존재한다는 주장이 있다. Chymotrypsino

gen의 경우도 각 동물에서 측정된 동종 효소의 종류와 그 등전점에 관하여 일치된 의견을

찾아 볼 수 없다.

본 실험에서는 등전집초법을 사용하여 설치목(Rodentia)에 속하는 흰 쥐 (Rattus norve

gicus)와 토끼(Oryctolagus cuniculus) 및 육식목(Carnivor)에 속하주 고양이(Felis dome

stica)와 개(Canis familiaris)의 취액에 함유된 α∼amylase, lipase, trypsinogen 및 c

hymotrypsinogen의 동종 효소의 유무와 그 등전점을 측정하고 각 동물에서의 차이를 비교

검토하여 다음과 같은 결론을 얻었다.

1. 동물에 따른 취액내 α-amylase의 동종 효소 양상은 흰 쥐에서 등전점 6.7과 8.3인

2개의 동종 효소가 존재하며 토끼의 경우에도 6.2와 8.1의 등전점을 갖는 2개의 동종 효

소가 확인되었다. 한편 고양이와 개에서는 다같이 6.3과 8.3의 등전점을 갖는 동종 효소

가 확인되었다.

2. 흰 쥐, 토끼, 고양이 및 개의 취액 lipase는 1개의 분획만 발견되었으며 등전점의

분포는 5.8에서 6.2 사이로 나타났다.

3. 취액 trypsinogen은 흰 쥐에서는 등전점 5.1과 6.9인 두 종류의 동종 효소가 확인되

었으나 토끼와 고양이에서는 5.2의 등전점을 갖주 1개의 분획만 나타났다. 한편 흰 쥐의

α-chymotrypsinogen의 등전점은 4.9, 고양이는 6.1이었다.

4. Cholecystokinin-pancreozymin 혹은 pilocarpine자극으로 채취한 취액 α-amylase의

specific activiffy는 고양이가 가장 높았으며 토끼가 가장 낮았고, trypsinogen의 경우

는 흰 쥐가 가장 높고 토끼가 가장 낮았다. 또한 α-chyrmotrypsinogen의 경우에서는 고

양이, 개, 흰쥐, 토끼의 순으로 specific activity가 높았다.





The Studies on Isoenzymes in Pancreatic Juice by Isoelectric Facusing



Choong Il Lee

Department of Medical Scieuce The Graduate School, Yonsei University

(Directed by Professor Won Joon Kim, M.D.)



Various kinds of proteins have been purified and characterized in pancreatic

juices from different species such as results suggest that in the case of trypsin,

despite the similarity in enzyme specificity of these, mammalian trypsins, their

physical and chemical properties may differ markedly. However, few extensive

comparative studies have been carried out on the number and the isoelectric

points(pl) of major digestive enzymes such as α-amylase, lipase, trypsinogen, and

chymotrypsinogen.

It was reported that α-amylase and trypsinogen exist as more than two isoenzymes

with different pl's tut similar conformation and constituent among species. On the

other hand, several isoenzymes were identified by several authors in pancreatic

juice from various animals and these isoenzymes are isoglycopreteins which have

different sugar moiety but similar amino acid sequence. Conflicting results have

been reported on the number of isoenzymes and pl's of chymotrypsinogen among

species.

The present study was attempted to determine and compare the difference in the

pl's of isoenzyme of pancreatic α-amylase, lipase, trypsinogen, and

chymotrypsinogen from different species such as rat, rabbit, cat and dog.

The results obtained were as follows :

1. The α-amylase in pancreatic juice from rat were separated into two isozymes

with isoelectric point (pl) of pH 6.7 and pH 8.3 and pancreatic juice from rabbit

exhibited two isozymes with pl of pH 6.2 and pH 8.1, In the case of cat and dog,

the isoenzyme pattern was same each other with pl of pH 6.3 and pH 8.3,

respectively.

2. Only one major band of lipafe wish pl of pH 5.8∼6.2 was observed in

pancreatic juices from rat, rabbit, cat and dog, suggesting no isoenzyme present.

3. The pl values of trypsinogen were pH 5.1 and pH 6.9 in juice from rat while

only one trypsinogen with pl of pH 5.2 was observed in cat and dog. The pl's of

chymotrypsinogen from rat and cat were pH 4.9 and pH 6.1 respectively.

4. The activity og pancreatic juice α-amylase was highest in cat and lowest in

rabbit while the juice from rat contain high trypsinogen activity and relatively

low α-chymotrypsinogen activity.
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1. College of Medicine (의과대학) > Others (기타) > 3. Dissertation
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https://ir.ymlib.yonsei.ac.kr/handle/22282913/135782
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