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성인남자의 흡연과 BMI와의 관계

Other Titles
 (A) study on the relationship between smoking habits and BMI of adult males 
Authors
 한주희 
Issue Date
1998
Description
역학 및 질병관리학과/석사
Abstract
[한글]

본 연구는 성인 남자의 흡연습관에 따라 BMI분포의 차이 유무 그리고 금연후 체중증가의 유무 및 그 크기를 파악하고, 또한 금연후 체중증가 및 BMI에 영향을 주는 요인을 파악하기 위해 수행하였다. 연구를 위하여 서울 및 경기도 소재 공업고등학교 교사 72명, S그룹 계열회사 사무직 회사원 85명, 그리고 경기도 소재 모자동차회사 기능직 근로자 81명을 대상으로 하였다. 자료수집은 1997년 10월 27일부터 31일까지 흡연습관 행태, 신장,체중 그리고 그외 관련내용에 대한 질문을 갖는 자기기입식 조사표에 의거하여 실시하였다. 조사표는 20건의 예비조사를 두번 실시하여 어휘, 순서, 내용들을 2회에 걸쳐 수정 보완하였다.

본 연구의 결과는 다음과 같다.

1. 일반적 특성 중 흡연습관과 관련있는 변수는 음식섭취량, 운동정도, 음주정도 그리고 1일 흡연량이었다.

2. 각 변수별 흡연습관에 따라 BMI에 차이를 보인 것은 연령, 운동과 흡연습관의 상호작용, 음주정도, 음주와 흡연습관의 상호작용, 총흡연기간과 흡연습관의 상호작용할 때 등이 통계학적으로 유의한 차이를 보였다.

3. 비흡연군, 금연군, 흡연군의 BMI는 각각 23.5, 23.8, 23.4로 각 흡연습관에 따라 BMI평균값에 통계학적으로 유의한 차이는 볼 수 없었다.

4. 금연군에서 금연 6개월 후에 평균 체중증가 크기는 2.14 kg 이었다. 금연전 체중과 비교하여 자료수집 당시(97.10월) 현재 체중은 평균 3.89 kg의 체중의증가를 보였으며 통계학적으로 유의하였다(p=0.0001).

5. 금연 6개월 후에 체중증가를 가져온 요인을 보기위한 다변수 로지스틱 분석결과 "음식섭취량이 증가 및 매우증가"라고 한 경우는 "변화없다"라고 한 경우에 비하여 체중증가가 있을 확률이 8.94배 높았고 이것은 통계학적으로 유의하였다(p=0.003).

6. 흡연습관에 따라서 BMI에 영향을 주는 요인을 보기위해 다중 회귀분석을 실시한 결과 흡연군에서만 통계학적으로 유의한 모형의 적합도를 얻었다(p=0.001). 운동을 "전혀하지 않거나 활동적으로 하는 경우"에 비해 "매우활동적으로 하는 경우" BMI지수가 유의하게 높았다. 음주는 "전혀하지 않는 경우"보다 "중증도이상이나 특히 경도의 음주를 하는 경우"에 유의하게 BMI지수가 낮았다. 월소득이 "150-199만원인 경우"에 월소득 "150만원 미만"이나 "200만원 이상인 경우"보다 BMI지수가 증가하였다.

이러한 결과는 금연 보건교육시 체중증가를 최소화 할 수 있는 방안의 필요성을 시사한다고 생각한다.

[영문]

Smoking, obesity and diet are just a few of the multifactors which have been suggested to be associated with the risk of CHD. It is a common phenomenon that persons who stop smoking gain weight. This fear of gaining weight is often given as a reason for giving up to quit smoking.

The purpose of this study is to find the effects of cessation of smoking on body weight and the difference of BMI distribution according to smoking habits.

The subjects of this study were 72 techinical high school teachers in Seoul and Kyounggi-Do, 85 offical wokers of the S-Company and 81 auto industrial workers in PyoungTaek. The investigation for this study has been conducted from Oct. 27th to

Oct. 31st 1997. The method was self-reported questionnaire survey which consists of general characterisics, smoking habits and its relevant questions. The questionnaires were revised after two-times of pre-tests, carried out for twenty subjects.

The results are as follows ;

1. Smoking habits have significant relations with diet, exercise, drinking and the amount of daily smoking.

2. BMI among different smoking habits groups showed significant differences in following variables ; age, the interaction between exercise and smoking habits, drinking level, the interaction between drinking level and smoking habits and the interaction between total smoking duration and smoking habits.

3. The mean values of BMI are 23.5 in non-smoker, 23.8 in ex-smoker and 23.4 in current smoker. There are no statistically significant differencs among smoking habits.

4. The average of 2.14 kg weight gain is witnessed after 6 months of the cessation of smoking. Current weight was high by 3.89 kg in average compared to the pre-cessation weight(p=0.0001)

5. The odds ratio for gaining weight among ex-smokers is 8.94 in "increase or very increase" group in diet compared to those of "no change".

6. The multiple regression analysis has a significant model in current smoker(p=0.001). The mean BMI of those who were "very active" in exercise is higher than that of "inactive" or "active". The mean BMI of those who were "light or moderate to heavy drinker" is lower than that of "non-drinker". The mean BMI of those who have the monthly income 1.5millions-1.99millions won is significantly higher than those having less than 1.5millions or more than 2.0millions won.

The implication of this study could suggest that health education for smoking cessation needs new approches to minimize weight gain.
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4. Graduate School of Public Health (보건대학원) > Graduate School of Public Health (보건대학원) > 2. Thesis
URI
https://ir.ymlib.yonsei.ac.kr/handle/22282913/125644
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