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성인남자에서 고혈압 발생의 결정요인

Other Titles
 Determinants on occurence of hypertension in the Korean adult men, A nested case control study 
Issue Date
1998
Description
역학 및 질병관리학과/석사
Abstract
[한글] 고혈압 발생의 결정요인을 파악하여 건강행위 및 영양 등 포괄적이고 효율적인 고혈압의 관리방안을 제시하고자 성광의료재단 검진센터 스포렉스에서 1994년, 1995년, 1996년,3개년 연속으로 건강검진을 받은 성인 남자 4,264명을 코호트로 선정하였다. 고혈압 환자군은 1994년, 1995년이고 2개년 모두 고혈압이 140/90 mmHg 이하이고 1996년 혈압이 140/90 mmHg 이상인 132명이고 대조군은 1994년, 1995년, 1996년 3개년 모두 고혈압이 140/90 mmHg 미만인 3,699명중 연령별 짝짓기를 하여 선정한 264명을 대조군으로 시행한 환자 대조군 연구의 결과는 다음과 같다. 고혈압의 발생률은 4,264명 중 132명으로 3.1% 였다. 환자군과 대조군별 건강행위 특성을 보면 흡연, 운동, 모두 통계학적 으로 유의한 차이를 보이지 않았으나 음주는 통계적으로 유의한 차이를 보였다. 두군간의 흡연, 음주, 운동 정도의 변화의 차이는 관찰되지 않았다. 식이섭취상태의 비교에서는 환자군에서는 일일 총열량 섭취량과 지방섭취율및 식염섭취량이 더 많음을 알 수 있으며 이는 통계학적으로 유의한 차이를 보였다. 그러나 두 집단간의 일일 총열량 섭취량과 지방 섭취의 변화는 관찰되지 않았다. 연령에 따른 고혈압의 발생은 연령이 증가함에 따라 발생율이 증가하는 경향을 보이며 이는 통계학적으로 유의하였다. 초기 수축기 혈압 수준이 1 mmHg 증가함에 따라 고혈압의 발생확률은 1.39 배, 총열량에 대한 지방섭취율이 1% 증가 함에 따라 1.11 배, 식염섭취의 경우는 1g이 증가함에 따라 1.11 배, 일일 총열량섭취(Kcal) 섭취가 1Kcal 증가함에 따라 1.00 배 증가하였으며 이들을 통계학적으로 유의하였다. 음주정도의 경우는 음주군이 비음주군에 발생 확률이 1.51 배 증가하였으나. 통계적으로는 유의하지 않았다. 식이섭취상태를 포함하는 모형에서는 흡연의 경우 흡연군이 비흡연군에 비해 고혈압의 발생확률이 0.35 배 였으나 통계적 유의성은 없었다. 또한 규칙적인 운동군이 비운동군에비해 고혈압의 발생확률이 각각 0.87 배 였으나 통계학적인 유의성은 없었다. 결론적으로 본 연구는 초기 혈압의 수준과 중성지방 및 신체비만지수가 이변량분석에서는 양의 상관관계를 보이고 있고 환자군 대조군간의 총 칼로리섭취량과 지방섭취량 및 식염섭취량이 유의한 차이를 보이고 있음을 보여주어 초기 혈압 수준에 대한 관리와 고 칼로리 식이 및 일일 총열량중 지방분율(%), 식염 섭취를 포함하는 건강행위특성의 조절 및 체중에 대한 관리가 고혈압의 관리에 중요한 역활을 할 것으로 기대된다.
[영문] In order to find determinants on occurence of hypertension in the adult men, a nested case control study was performed in Seoul. Korea at sport health center clinic. A Cohort was formed with 4,264 male, who had participated in three consecutive health screening programs from 1994 through 1996. cases were 132 hypertension group who showed total hypertension level >140/90 control were 264 hypertension group selected by 1:2 matching among 3,699 men. Baseline health behaviors(smoking, drinking, exercise, total daily calorie intake, fat intake among total daily calori intake) and baseline health screening data(BMI systolic BP, fasting blood sugar, total cholesterol, history of hypertension, and change in health behaviors.) health screening data was compared between case and controls. Multiple logistic regression analysis was perfomed to find determinants on occurence of hypertension. The main results were as follows: There was no significant difference of all health behaviors except alchol consumption and no significant difference in BMI, total cholesterol level, weight, height, triglyceride, fasting blood sugar. Determinants on occurence of hypertension from logistic regression analysis were baseline hypertension level and fat intake among total calorie intake, total daily calorie intake and sodium intake. The probability to be hypertensive was 1.23 in every 1% increase in fat intake among total calorie intake, and was 1.39 in every 1 mmHg increase in baseline hypertension level respectively. The probability to be hypertensive was 1.11 in every 1g increase in salt intake, and was 1.00 in every 1 kcal increase in baseline total daily calorie level respectively. In conclusion, this study showed importence of health behaviors including dietary habit modifications, such as adequate amount of alchol intake , reduction of total calorie intake and fat intake and sodium intake and control of weight and baseline blood pressure level for management of hypertension.
URI
http://ir.ymlib.yonsei.ac.kr/handle/22282913/125643
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2. 학위논문 > 4. Graduate School of Public Health > 석사
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