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우리나라 사회계층과 비만관련성 분석

Other Titles
 Analysis of the relaionship between social classes and obesity in Korea : focused on the data from 2005 national health & nutrition survey 
Authors
 고난주 
Issue Date
2008
Description
국제보건학과/석사
Abstract
[한글]

본 연구는 2005년 국민건강영양조사 자료를 이용하여 우리나라의 사회계층에 따라 건강기준의 하나인 비만과의 관련성을 체질량지수와 허리둘레지수를 기준으로 분석하여 사회계층에 따른 건강수준의 불평등이 존재하는지를 확인하여 이를 효과적으로 감소시키기 위한 산업보건정책의 기초자료를 제공하고자 시행되었다.사회계층은 직업, 소득, 교육계층으로 분류하였고 사회계층등 연구 대상자와 비만과의 관련성을 파악하기 위하여 인구사회학적 요인으로 연령, 거주지, 결혼여부를 포함하였으며, 보건의식행태변수로는 건강수준과 밀접한 관련성이 있다고 알려진 흡연, 음주, 운동실천, 수면시간, 스트레스를 포함하여 관련요인을 구명하고자 측정하였다. 통계분석방법으로는 Chi-square검정을 이용하여 비만도 차이에 대한 유의성 검증을 하였으며, 사회계층과 비만과의 관련성의 정도는 다중 로지스틱 회귀분석(Multiple logistic regression)을 실시하여 분석하였다. 본 연구의 결과를 요약하면 다음과 같다.분석대상은 경제활동인구인 20~64세 인구 중 분석변수에 결측치가 없는 4,074명으로 남자 1,759명(43.2%), 여자 2,315명(56.8%)으로 나타났다.연구대상자의 비만과의 관계를 파악한 단변량 분석에 있어서 사회계층에 따른 비만과의 관련성은 본 연구에서 분류한 소득계층에서는 중위소득계층에서, 교육 계층에서는 전문대졸이상 계층에서 체질량지수와 허리둘레지수가 모두 낮게 나타났고, 직업계층에 있어서는 구중간층에 있어서 체질량지수가, 농촌자영업자 계층에 있어서 허리둘레지수가 높게 나타났으며,인구학적 요인 및 건강행태 요인을 추가하여 분석한 로지스틱 회귀분석의 결과에서는 소득계층에 있어서 중위소득계층에서, 교육계층에서는 전문대졸이상 계층에서 체질량지수가 낮게 나타났으며 통계적으로 유의하였고, 허리둘레지수는 상위소득계층과 고학력 계층에서 낮게 나타났다. 직업계층에 있어서는 구중간층에 있어서 체질량지수가 높게 나타났으나, 남녀계층의 비만차이가 뚜렷함에도 성구별 없이 통계를 분석하여 직업계층에 있어서 허리둘레지수는 통계적으로 유의하게 나타나지 않았다. 소득계층과 교육계층에 따른 비만기준의 변화는 고소득자 및 고학력 계층이 저소득계층 및 저학력 계층에 비하여 사회적 안정과 여유로 인하여 건강에 대한 관심을 갖고 건강관리를 하고 있는 것으로 보여진다.결론적으로 비만지수는 사회계층과 관련이 있고, 인구사회학적 요인이나 건강행태 요인에도 영향을 받으며, 그 결과는 체질량 지수와 허리둘레지수와는 약간의 차이를 보였다. 따라서 비만도의 지수는 사회계층에 따라 불평등이 존재한다고 할 수 있으며, 향후 국민의 건강수준 향상을 위한 산업보건정책 수립시 근로자의 직업, 소득, 교육수준의 사회계층을 고려한 정책의 입안이 필요하다따라서 비만 관련 정책 수립시 본 연구 결과에서 나타난 특징을 기준으로 직업계층에서는 서비스, 사무종사자에 해당하는 구중간층의 비만도를 고려하고, 소득, 교육계층에서는 빈곤소득계층 및 저학력 계층을 기준으로 하는 비만 사업을 고려하는 것이 필요하다. 사회계층을 고려하지 않은 건강증진사업은 경제적으로 부유한 층의 건강을 보호함으로써 건강의 불평등을 더욱 심화시킬 수 있음을 인지하고, 본 연구에서 나타난 바와 같이 체질량지수 및 허리둘레지수의 비만지수에 있어서 사회계층별 차이를 인지하여 이를 건강증진 사업에 반영하고, 건강증진 정책수립시 건강행위의 역할을 사회경제적 맥락에서 파악함으로써, 장기적으로 건강의 불평등을 줄이는데 기여할 수 있을 것이다.





[영문]

The purpose of this study was to analyze the relationship between social classes and obesity (centered about body mass index and waist circumference) in reference to the data from 2005 National Health & Nutrition Survey and thereby, examine whether the health levels were inequal among social classes, and thereupon, provide for some basic data useful to the industrial health policies for improvement of such inequality.For this purpose, the social classes were classified by job, income and academic background, and in order to analyze the relationship between social classes and obesity, such demographic variables as age, residential area and marital status were included. On the other hand, the health conscious behavioral variables were set to include smoking, drinking, exercise, sleeping hours and stress. As statistical analysis methods, Chi-square was used to test the differences of obesity at a certain level of significance, while the multiple logistic regression analysis was used to analyze the relationship between social classes and obesity. The results of this study can be summarized as follows;The sample aged between 20 and 64 consisted of 1,759 males (43.2%) and 2,315 females (56.8%): total 4,074 people.As a result of the uni-variate analysis of the relationship between social classes and obesity, it was found that body mass index and waist circumferences were lower in middle-income group and those who had graduated from junior colleges or higher, while the body mass index was higher in the former middle-class people and the waist circumference was higher in the self-employed farmers.As a result of the logistic regression analysis with demographic variables and health conscious behavioral factors added up, it was found that the body mass index was lower in the middle-income group and those who had graduated from junior colleges or higher, while the waist circumference was lower in high-income group and those who had higher academic background. In addition, the body mass index was higher in the former middle-class group. Although the difference of obesity was conspicuous between sexes, the data were analyzed with no distinction between sexes. The waist circumference did not differ significantly depending jobs. The differences of obesity among income groups and education groups suggest that high-income and high-education groups were more concerned about their health to manage their health conditions due to social stability and composure than low-income and low-education groups.In conclusion, obesity index was correlated with the social classes, being affected by demographic variables and health conscious behavioral factors. Namely, body mass index and waist circumference differed significantly depending on such variables. Such differences suggest that there exists a social inequality, and therefore, it is deemed required of the government to design the industrial health policies for improvement of people's health conditions in consideration of their job, income and educational levels.Specifically, based on the findings of this study, it is necessary to take into consideration the obesity of the former middle-class engaged in services and office works as well as the obesity of low-income and low-education people when designing the industrial health policies. Since a health improvement policy not in consideration of the social classes would result in protection of the rich people's health and widening of health gap between social classes, it is essential to keep in mind the differences of such obesity indices as body mass index and waist circumference when designing the health improvement programs, and reflect the health conscious behavioral factors in the health improvement policies to narrow the gap of health conditions among social classes in the longer term.
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4. Graduate School of Public Health (보건대학원) > Graduate School of Public Health (보건대학원) > 2. Thesis
URI
https://ir.ymlib.yonsei.ac.kr/handle/22282913/123890
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