198 360

Cited 0 times in

The effect of soy bean on diabetic nephropathy

Other Titles
 대두가 당뇨병성 신증에 미치는 영향 
Authors
 최영은 
Issue Date
2005
Description
Dept. of Medicine/박사
Abstract
[한글]

당뇨병성 신증은 당뇨병의 주요 합병증의 하나로 1, 2형 당뇨병 환자의 약 30-40%에서 발생하며 종국에는 신부전증에 이르게 된다. 대두는 당뇨병이 동반되지 않은 신증후군의 환자에서 요에서 알부민 배출과 혈중 콜레스테롤 수치를 감소시키는 것으로 보고되었다. 다낭성 신질환의 동물 모델에서도 신기능의 호전을 보였다고 한다. 하지만 대두가 당뇨병성 신증에 미치는 효과에 관한 연구는 일부에서는 요단백 배출을 줄이는 것으로, 다른 연구에서는 오히려 증가시키는 것으로 보고되어 논쟁의 여지가 있다. 이에 이 연구는 당뇨병성 신증에서 대두의 효과를 조사하고자 시행하였다. 특히 당뇨병성 신증의 조직학적 소견과 aquaporin, osteopontin 의 발현에 영향을 미치는지 알아보고자 하였다. Male Sprague-Dawley rats을 대조군, 일반 식이의 당뇨군, 대두 식이의 당뇨군으로 나누어 당뇨 발생 4주후에 조직학적 소견, osteopontin, aquaporin의 발현, 신기능, Hb A1c 등을 조사하였다. 대두를 투여한 당뇨군의 신장 조직 소견에서는 일반식이의 당뇨군에 비해 사구체와 세뇨간질 손상이 현저하게 적은 것을 관찰할 수 있었고, Osteopontin과 aquaporin 발현도 억제되어 있었다. 결론적으로 대두 투여는 당뇨병으로 인한 체중감소를 예방할 수 있었고 당뇨병에 의한 신장의 조직학적 손상을 막을 수 있었으며 이는 혈당조절을 향상시킬 수 있었던 것에 의한 것으로 추정된다.



[영문]Diabetic nephropathy is one of the most frequent complications of diabetes mellitus which usually develops in 30-40% of patients with type 1 and type 2 diabetes mellitus and terminal renal failure occurs within 7 years after the onset of renal disease. Soy bean was shown to reduce urinary albumin excretion and total cholesterol in nondiabetic patients with nephrotic syndrome. However, reported studies that focused specifically on diabetic nephropathy are scarce and the available results are inconsistent. It was reported that soy bean consumption reduced urinary protein excretion in type 1 diabetic patients with diabetic nephropathy, whereas it was found an increase in urinary protein excretion when soy bean was consumed by type 2 diabetic patients. This study aims to investigate the effects of soy bean in diabetic nephropathy, particularly the effects of consuming of soy bean on histopathology of diabetic nephropathy, aquaporin (AQP) and osteopontin (OPN) expression. Male Sprague-Dawley rats were grouped into control, diabetic with red chow diet and diabetic with soy bean diet. Histology, the expression of osteopontin and aquaporin, renal function, Hb A1c were evaluated at the end of the study. In the diabetic rat with soy bean diet, the improvements on glomerular and tubulointerstitial lesions were demonstrated. Osteopontin and aquaporin expression was suppressed in the kidney specimen of diabetic rats with soy bean.In conclusion, soy bean could prevent weight loss due to diabetes mellitus and morphological destruction of kidney due to diabetes mellitus. Soy bean could improve glycemic control.It could be assumed that long-standing controlled blood glucose with soy bean could prevent the progression of diabetes mellitus and therefore nephropathy could be prevented.
Files in This Item:
T008920.pdf Download
Appears in Collections:
1. College of Medicine (의과대학) > Others (기타) > 3. Dissertation
URI
https://ir.ymlib.yonsei.ac.kr/handle/22282913/122729
사서에게 알리기
  feedback

qrcode

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

Browse

Links