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위암의 위험요인에 관한 환자-대조군 연구

Other Titles
 (A) case-control study of risk factors in stomach cancer 
Authors
 주정숙 
Issue Date
1994
Description
보건학과/석사
Abstract
[한글]

위암은 한국인의 암 중에서 가장 높은 발생률 및 사망률을 보이는 암으로서 국민건강의 차원에서 위암발생의 위험요인을 구명하여 일차예방의 근거를 마련하는 일은 매우 중요하다 본 연구는 흡연, 음주, 일부 식품종류와 영양소 그리고 0.5% 식염수에 대해 짜다고

느끼는 정도 등, 위암의 위험요인 여부를 환자-대조군 연구설계로 검증하고자 하였다

1991년 1월부터 1992년 12월까지 한 종합병원 내과에서 조직병리학적으로 진단된 위암환자군 82명과 만성표재성위염으로 진단받은 병원대조군 113명을 대상으로 훈련된 담당수련의가 구조화된 조사표에 의하여 피연구자에 대한 일반적 특성, 흡연과 음주습관, 8개

식품군의 섭취빈도, 짠음식과 매운음식에 대한 기호도등을 조사하였다. 피연구자에게 각각 0.5% 식염수를 10cc 정도 맛보게 하여 짜다고 느끼는 수준을 측정하였다. 각 변수는 Mantel-Haenszel 방법에 의해 연령을 교정한 비차비 (age adjusted odds ratio)를 계산하였다.

흡연은 남자에서는 관련성이 없었으며 여자에서 흡연군의 위암발생에 대한 비차비가 높았다(OR: 2.63). 음주는 남자에서는 관련이 없었고 여자에서는 음주군에서 오히려 위암발생의 비차비가 낮았다(OR: 0.25). 개개 식품 중 과일은 여자에서 방어효과가 있는 것으로 나타났다(OR: 0.41). 영양소 분석에서는 남자에서 단백질과 철분을 많이 섭취하는 군의 위암발생의 비차비가 높은 값(단백질 OR: 2.86, 철분 OR: 5.18)으로 나타났다. 매우 짜게 또는 짜게 먹는다고 대답한 여자들의 위암발생에 대한 비차비는 높았으며(OR: 2.49), 맵

게 또는 맵지 않게 먹는다고 응답한 식습관은 위암발생과 관련이 없었다. 0.5% 식염수를 맛보고 싱겁다고 느끼는 군이 짜다고 느끼는 군에 비해 남자에서 높은 비차비(OR: 4.59)를 나타내었다.

본 연구는 표본수가 적고 연령외 다른 혼란변수의 영향을 통제하지 못한 점 그리고 측정수준이 낮은 단점이 있다. 그러나 이러한 연구결과는 과일섭취, 0.5% 식염수에 대해 짜다고 느끼는 수준, 단백질과 철분 섭취량에 대해 앞으로 좀 더 정확한 측정방법을 동원하

되 표본 크기가 큰 연구가 수행될만 하다는 것을 잘 보여준다고 할 수 있다.



[영문]

Stomach cancer is the most common cancer in Korea with highest mortal iffy. Therefore, finding risk factors involved in its prevention is vitally important. Case- control study was done to demonstrate the relationship between smoking, drinking, food, nutrition, 5% salt solution and the incidence of stomach cancer The study group consisted of 82 patients with stomach cancers confirmed by pathology as case group and 113 patients with chronic superficial gastritis as control. General characteristics, smoking and drinking habits, dietary habit according to food groups, individual preference to salty and spicy foods were analyzed. Subjects had undergone taste test with 10cc of 0.5% salt solution. Age adjusted odds ratios by Mantel-Haenszel test were performed for each variable.

1. Smoking in males had no direct relationship with incidence of stomach cancer, but in females there is a higher odds ratio in smoking group (OR=2.63). Drinking had no effect on the odds ratio in males, whereas in females, the odds ratio was significantly decreased in drinking group (OR=0.25).

2. Consumption of fruits in females shelved a protective effect on developing stomach cancer (OR=0.41). Males who had more protein and iron intake were found to hale significantly higher odds ratio for stomach cancer risk (protein OR=2.86. iron OR=5.18).

3. Salty diet habit in females shelved a higher odds ratio for stomach cancer risk (OR=2.49). No correlation was found between spicy diet habit with stomach cancer.

4. Male subjects who did not feel salty with 0.5% salt solution showed significantly increased odds ratio (OR=4.59) for stomach cancer.

This study is limited due to the fact that the number of subjects was not large enough for in-depth evaluation and that other confounding factors other than age was not sufficiently controlled. Further investigation that concerns ingestion of fruit group, the level of subjects' taste to 0.5% salt solution, and protein and iron intake on a larger scale is recommended.
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https://ymlib.yonsei.ac.kr/catalog/search/book-detail/?cid=CAT000000006568
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4. Graduate School of Public Health (보건대학원) > Graduate School of Public Health (보건대학원) > 2. Thesis
URI
https://ir.ymlib.yonsei.ac.kr/handle/22282913/117816
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