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Sandwich 술식이 제 V급 와동의 미세 변연누출에 미치는 영향에 대한 연구

DC Field Value Language
dc.contributor.author신창승-
dc.date.accessioned2015-11-20T05:07:07Z-
dc.date.available2015-11-20T05:07:07Z-
dc.date.issued1992-
dc.identifier.urihttps://ir.ymlib.yonsei.ac.kr/handle/22282913/116168-
dc.description치의학과/석사-
dc.description.abstract[한글] 연구는 제Ⅴ급와동 변연부의 미세누출을 평가하기 위하여 Sandwich 술식과 통상적인 술식을 비교하고 이장재료. 이장방법 및 연마시기가 Sandwich 술식에 어떤 영향을 주는지 알아보기 위해 시행되었다. 발거된 90개의 치아를 대조군과 8개 실험군으로 나누어 협측에 제Ⅴ급와등을 형성하여 제1군에서 4군까지는 Dentin Cement을, 제5군에서 8군까지는 Vitrabond를 이장재로 하며 그 각각을 치은변연의 와연우각부에서 0.5mm 짧게 이장한 군과 와연우각부까지 이장한 군으로 나누고 다시 그 각군을 레진 충전후 즉시 연마한 군과 24시간 후에 연마한 군으로 나누었다. 연마가 끝난 시편은 5。C와 55。C에서 200회 온도변화를 시행하고 0.5% methylene blue 용액에 담가 37。C 항온기에 24시간 보관하였다. 치아를 협설측으로 절단하여 현미경을 사용한 20배율로 색소 침투도를 비교, 관찰한 결과 다음과 같은 결론을 얻었다. 1. 법랑질 변연부에서는 통상적인 술식이 Sandwich 술식보다 낮은 색소 침투를 보였으며 대조군과 Vitrabond 군간에는 통계학적 유의차를 보였으나(P<0.05) 대조군과 Dentin Cement군, Dentin Cement군과 Vitrabond 군간의 유의차는 없었다. 2. 상아질 변연부에서는 Sandwich 술식이 통상적인 술식에 비하여 유의성있게 낮은 변연 누출도(P<0.05)를 보였으나 Dentin Cement 군과 Vitrabond 군간의 유의차는 없었다. 3. 이장재료, 이장방법 및 연마시기에 관계없이 법랑질 변연부에 비하여 상아질 변연부에서의 누출도가 높게 나타났으며 통계학적 유의성도 있었다. 4. 이장재를 와연우각까지 이장한 군에서 화학중합형 이장재보다 광중합형 이장재가 상아질 변연에서 의미세누출이 적게 나타났으나 이장방법과 연마시기에 따른 재료간의 유의차는 없었다. 5. 이장재료, 이장방법 및 연마시기가 Sandwich 술식에서의 변연누출도에 영향을 주지 못했다(P>0.05). [영문] To evaluate the marginal leakage in Class V cavity, this study has been undertaken to compare the sandwich technique with the conventional method, and find out the effect of lining material, lining method, and polishing time on sandwich technique. Ninty extracted teeth were divided into eight test groups and a control group, and were prepared with a buccal Class V cavity. Four test groups were lined with Dentin Cement whereas the other four test groups were lined with Vitrabond. Half of the either group were lined 0.5mm short of the carvosurface margin and the rest were lined completely to the carvosurface margin. The four subgroups were further divided into specimens which were polished immediately and 24 hours after resin filling. The polished specimens were immersed in 37。C, 0.5% methylene blue solution for 24 hoes after thermocyding at 5。C and 55。C, 200 times and buccolingually sectioned. The sectioned specimens were examined dye penetration under the light microscope. The following results were obtained, 1. At the enamel margin, the conventional method showed a lower microleakage than the sandwich technique. The difference between the control and Vitrabond group was statistically significant(P<0.75), but no difference between the control and Dentin Cement group, and between the lining materials was observed. 2. At the dentinal margin, the sandwich technique showed a significant lower amount of microleakage(P<0.05), but there was no significant difference between the lining materials. 3. Regardless of the lining material, lining method, and polishing time used, values of microleakage were significantly higher at the dentinal margin compared to the enamel margin(P<0.05). 4. In specimens till the cavosurface margin, microleakage at the dentinal margin was less with the light-cured base than with the chemically-cured base, but there was no siginificantly difference between the lining materials regarding the lining method and polishing time. 5. The lining material, lining method, and polishing time did not affect the amount of microleakage in the sandwich technique(P<0.05).-
dc.description.statementOfResponsibilityrestriction-
dc.publisher연세대학교 대학원-
dc.rightsCC BY-NC-ND 2.0 KR-
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/kr/-
dc.titleSandwich 술식이 제 V급 와동의 미세 변연누출에 미치는 영향에 대한 연구-
dc.title.alternative(An) experimental study for the effect of sandwiwch technique on microleakage in class v cavity-
dc.typeThesis-
dc.identifier.urlhttps://ymlib.yonsei.ac.kr/catalog/search/book-detail/?cid=CAT000000003719-
dc.contributor.alternativeNameShin, Chang Seung-
dc.type.localThesis-
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2. College of Dentistry (치과대학) > Dept. of Advanced General Dentistry (통합치의학과) > 2. Thesis

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