1 161

Cited 0 times in

상수염소소독에 의한 Chlorophenol생성에 관한 연구

Other Titles
 (A) study on production of chlorophenols by chlorination of drinking water 
Issue Date
1980
Description
보건학과/석사
Abstract
[한글] 상수원에 오염된 각종 배출물은 상수처리과정을 통하여 어느 정도 정수되지만 주로 병원성 세균의 멸살과 재오염방지를 위해 염소소독을 하게 된다. 따라서 상수원데 오염된 각종 물질들은 염소소독으로 각종 염소화합물을 형성한다. 이들 화합물중의 chlorophenol은 불쾌한 취미를 나타내고 각종 생물에 유독한 작용을 나타내기도 한다. Chlorophenol 화합물의 생채에 대한 독성은 많은 연구에 의해 보고 되었다. 유독한 chlorophenol 화합물은 오염된 phenol 화합물에 염소소독을 함으로써 생성되기도 한다. 그러나 아직까지 phenol 화합물이 염소소독에 의해 chlorophenol 화합물이 생성되는 확실한 기전에 대해서는 연구가 미흡한 실정이다. 따라서 저자는 상수정수과정중 염소소독으로 생성되는 chloroohenol 화합물의 기전을 조사연구하고 또한 수돗물에 대하여 phenol 및 chlorophenol 화합물의 오염도를 측정하여 본 결과 다음과 같은 결론을 얻었다. 1. Phenol 함유수용액(10ppm)에 대하여 표백분의 염소소독방법으로 염소를 투입한 결과 10ppm 이하에서 o-chlorophenol이 생성되고, 20~100ppm에서 o-chlorophenol, 2.6-dichlorophenol 및 2.4-dichlorophenol이 생성되었으며 200ppm에서는 2.4-dichlorophenol과 2.6-dichlorophenol이 생성되었다. 2. Chlorophenol 화합물의 전구물질인 phenol 화합물의 존재를 도시(서울특별시)의 각종 배출원으로부터 상수원에 이르기까지 조사하여 본 결과 생분뇨에서는 평균 49.15ppm, 하수에서는 평균 0.095ppm, 그리고 한강의 각 상수수원지유역에서는 평균 0.003ppm이 측정되었다. 3. Phenol 화합물의 자연중에서의 생분해도는 하수에서 10일간 폭기시에 약 88%, 자연방치시에 약 74%의 감소를 나타냈고 분뇨에서는 10일간에 폭기시에 약 87%, 자연방치시에 약 51%의 감소를 나타냈다. 4. 상수중에서의 chlorophenol 화합물의 존재를 측정하여 본 결과 도시(서울특별시) 상수에서 o-chlorophenol이 평균 0.042ppb, 2.6-dichlorophenol이 평균 0.033ppb 및 2.4-dichlorophenol이 평균 0.003ppb로 측정되었다.
[영문] Chlorophenol to the polluted water can produce chlorocompounds which may impair human health. It has been discussed that chlorophenol would be one of undesirable substances in drinking water. This study was undertaken to investigate the mechanism of production of chlorophenols by chlorination on the disinfection of water and to determine the pollution levels of phenols as precursor of chlorophenols and chlorophenols in some sewage, stream water and tap water in the vicinity of Seoul from January to Seotember, 1979. The results were obtained as follows. 1. By chlorination with hyperchlorite to phenols in distilled water o-chlorophenol were predominetly produced in the concentration of less than 10 ppm of free chlorine. o-chlorophenol, 2.6-dichlorophenol and 2.4-dichlorophenol were also produced by chlorination with the concentration from 20 ppm to 100 ppm of free chlorine to 200ppm, o- chlorophenol was vanished and 2.6-dichlorophenol and 2.4-dichlorophenol were determined. 2. Phenols originated from night soil, municipal sewage and stream were determined at 49.15 ppm, 0.095 ppm and 0.003 ppm in average respectively. 3. About 87 and 88 per cent of phenols in sewage and night soil were biodegradated by aeration for 10 days and 74 and 51 per cent of phenols in sewage and night soil by spontaneous settling for 10 days. 4. From tap water in Seoul during summer, 1979, chlorophenols were identified; they were average 0.042 ppb of o-chlorophenol, 0.003 ppb of 2.6-dichlorophenol and 0.003 ppb of 2.4-dichlorophenol respectively. With the above result and discussion, it is considered that chlorophenols should be controlled from the source as well as chlorination in water purificarion.
URI
http://ir.ymlib.yonsei.ac.kr/handle/22282913/115939
Appears in Collections:
2. 학위논문 > 4. Graduate School of Public Health > 석사
사서에게 알리기
  feedback
Fulltext
교내이용자 서비스로 제공됩니다.
Export
RIS (EndNote)
XLS (Excel)
XML

qrcode

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

Browse