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위암의 위험 요인에 관한 코호트 연구 : 강화 코호트 연구

DC Field Value Language
dc.contributor.author백미선-
dc.date.accessioned2015-12-24T10:07:44Z-
dc.date.available2015-12-24T10:07:44Z-
dc.date.issued1999-
dc.identifier.urihttps://ir.ymlib.yonsei.ac.kr/handle/22282913/137219-
dc.description역학및질병관리학과/석사-
dc.description.abstract[한글] 위암은 우리나라의 암 중에서 발생율이 가장 높은 암으로 본 연구는 식이요인, 흡연 및 음주 등의 건강 행태를 중심으로 위암과의 관련성을 코호트 연구설계로 검증하고자 하였다. 본 연구에 이용된 자료는 1985년 3월 연세의대 예방의학교실에서 만들어 놓은 '강화 코호트' 자료이다. 본 연구의 분석에 실제로 이용된 연구대상자는 남자 2,721명, 여자 3,649명으로 총인구 6,370명이며, 1996년 1월 31일까지 10년 10개월의 추적조사 기간동안 확인된 위암환자는 98명이었다. 이 코호트 자료에서 위암발생과 위험요인과의 관계는 pro portional hazards regression model을 이용하여 분석하였다. 연구의 주요 결과는 다음과 같다. 1. 식이요인 중 남성의 경우 돼지고기 섭취 횟수가 적은 사람에 비해 한달에 1-4회 이상 섭취하는 사람의 위암발생 비교위험도는 1.9(1.0-3.4)로 통계학적으로 경계 유의수준에 있었다. 우유의 섭취는 위암에 방어효과가 있는 경향을 보였으나 통계학적 유의성은 없었다. 여성의 경우 볶은 음식의 섭취와 위암발생은 양의 상관관계를 보였으나 통계학적 유의성은 관찰할 수 없었다. 2. 남성의 경우 흡연 변수와 위암발생은 서로 관련성이 없었다. 여성에서도 흡연자이거나, 흡연시작 연령이 20세 미만일 때 위암발생 비교위험도가 높았으나 통계학적 유의성은 없었다. 3. 음주는 위암발생과 관련성이 없었다. 이 연구결과는 돼지고기 섭취에 대하여 향후 연구가 수행될 만하다는 것을 제시한다고 본다. 본 연구의 제한점으로는 분석에 이용된 위암환자의 수가 적었으며, 코호트의 관찰기간이 10년 10개월밖에 되지 않아 코호트 연구의 장점이 충분히 반영되지 못하였던 점이 있다. 그러나 우리나라에서는 물론이고 외국에서도 시행하기 힘들지만 신빙성이 높은 코호트연구를 통하여 위암의 위험요인을 찾는 시도였다는 점에 그 의의가 있다고 생각한다. [영문] The incidence rate of stomach cancer is the highest in Korea, and is still a major public health problem. The goal of this cohort study is to investigate the association between the risk of gastric cancer and dietary factors as well as cigarette smoking and alcohol consumption. The study was based on analysing and assembling of 'Kangwha Cohort Study', which had been conducted from March 1985 by the Department of Protective Medicine, Yonsei University. A cohort study was carried out to investigate the relationship between stomach cancer and some dietary factors, smoking variables and drinking variables. A total of 2,721 males and 3,649 females were followed for 10 years and 10 months from March 1985 to January 1996. Ninety-eight stomach cancer patients developed during this period. The Cox proportional hazards regression model was used to analyze this data. Results are as follows : 1. The highest pork intake group showed the higher risk for stomach cancer (RR:1.9, CI:1.0-3.4)than the lowest pork intake group (RR:1.0)among males. Milk consumption was found to be protective against stomach cancer, though it was not statistically significant. Among females the risk of stomach cancer was positively associated with consumption of fried foods, but it is not statistically significant either. 2. Tobacco consumption was not associated with the risk of stomach cancer among males. Among females, current smokers and those who started smoking before the age of 20 had increased risk of stomach cancer, but this finding was not statistically significant. 3. Alcohol consumption was not associated with stomach cancer at all. This study suggests that it is worth investigating the relationship between high intake of pork and stomach cancer in the future if it is not confounded by other variables.-
dc.description.statementOfResponsibilityrestriction-
dc.publisher연세대학교 보건대학원-
dc.rightsCC BY-NC-ND 2.0 KR-
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/kr/-
dc.title위암의 위험 요인에 관한 코호트 연구 : 강화 코호트 연구-
dc.typeThesis-
dc.identifier.urlhttps://ymlib.yonsei.ac.kr/catalog/search/book-detail/?cid=CAT000000045725-
dc.contributor.alternativeNameBaik, Mi Seon-
dc.type.localThesis-
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4. Graduate School of Public Health (보건대학원) > Graduate School of Public Health (보건대학원) > 2. Thesis

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