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채식자와 부분채식자의 심혈관질환 위험요인에 관한 비교연구

DC Field Value Language
dc.contributor.author양일권-
dc.date.accessioned2015-12-24T09:58:24Z-
dc.date.available2015-12-24T09:58:24Z-
dc.date.issued2005-
dc.identifier.urihttps://ir.ymlib.yonsei.ac.kr/handle/22282913/136856-
dc.description보건학과/박사-
dc.description.abstract[한글] 본 연구는 채식자와 주 1회 미만 정도의 육식을 하는 부분채식자의 혈압, 혈청지질 및 체질량지수 등 심혈관질환 위험요인의 수준을 비교하기 위해서, 2004년 1월 4일부터 1월 30일까지 채식을 주로 하는 Seventh-Day Adventist(SDA) 교인들의 정기 총회에 참석한 1500명 중에서 35개 항목으로 구성된 일반특성 및 생활습관을 조사하는 설문지와 97항목으로 구성된 food frequency questionnaire(FFQ) 영양 설문지를 작성하고 체중, 신장, 혈압 및 혈청지질 수준의 파악을 위한 건강검진을 받은 남녀 602명을 대상으로 연구를 하였다. 채식자와 부분채식자를 좀 더 명확하게 구분하기 위해서 생활습관 설문지와 FFQ 영양설문지를 통하여 육식과 관련된 내용을 반복질문을 하였으며, 그 중 한 항목이라도 육식을 하는 것으로 응답한 자는 부분채식자로 구분하였다. 이렇게 하여 남자 채식자 119명과 남자 부분채식자 313명, 여자 채식자 52명과 여자 부분채식자 118명을 대상으로 연구한 결과는 다음과 같다. 첫째, 심혈관질환 위험요인의 평균 수준 비교에서 남자의 경우에 총콜레스테롤은 채식자가 156.6±23.8mg/dL, 부분채식자가 177.2±33.3mg/dL이고, LDL-콜레스테롤은 채식자가 82.6±19.8mg/dL, 부분채식자가 95.7±25.1mg/dL이고, HDL/LDL ratio는 채식자가 0.71±0.3, 부분채식자가 0.63±0.3이고, 체질량지수는 채식자가 21.9±2.4kg/m2, 부분채식자가 22.8±3.5kg/m2로서 유의한 차이가 있었다. 여자의 경우에 총콜레스테롤은 채식자가 160.4±23g/dL, 부분채식자가 186.7±35.2g/dL이고, LDL-콜레스테롤은 채식자 85.3±19.2mg/dL, 부분채식자 96.5±27.7mg/dL로서 각각 유의한 차이가 있었다. 심혈관질환 고위험자의 유병률 비교에서는 남자의 고콜레스테롤혈증과 비만의 유병률이 부분채식자가 유의하게 더 높았고, 남자의 고혈압과 여자의 고콜레스테롤혈증의 유병률이 부분채식자가 더 높은 경향이 있었다. 다른 변수를 통제한 후에도 채식자와 부분채식자 간에 남자의 경우에는 총콜레스테롤, LDL-콜레스테롤, 체질량지수에 유의한 차이가 있었고, 여자의 경우에 총콜레스테롤, LDL-콜레스테롤이 유의한 차이가 있었다. 둘째, 채식여부와 심혈관질환의 가족력유무에 따른 심혈관질환 위험요인의 수준 차이를 비교해서 남자의 수축기 혈압은 심혈관질환의 가족력이 없는 경우에는 채식자와 부분채식자 사이에 유의한 차이가 없었는데, 심혈관질환의 가족력이 있는 경우에는 채식자가 73.3±54.3mmHg, 부분채식자가 112.1±42.9mmHg로서 유의한 차이가 있어, 심혈관질환 가족력과 채식 여부사이에 수축기 혈압에 대한 교호작용 효과가 있었다. 남자의 이완기 혈압에서도 심혈관 질환이 없는 경우에는 채식자와 부분채식자 간에 유의한 차이가 없었는데, 심혈관질환의 가족력이 있는 경우에는 채식자가 47.8±35.mmHg, 부분채식자가 70.4±26.5mmHg로서 유의한 차이가 있어, 심혈관질환 가족력과 채식여부사이에 수축기 혈압에 대한 교호작용 효과가 있었다. 셋째, 식품별 섭취 패턴을 보면 남녀 모두 채식자는 탕류, 육류, 생선류, 해물류를 전혀 섭취하지 않았고 난류는 더 적게 섭취하였다. 그 외에 남자는 쌀밥, 빵류 등의 당질식품과 커피와 탄산음료, 과자류를 더 적게 섭취하였으며, 여자의 경우에는 차종류를 더 적게 섭취하였다. 결론적으로 남녀 SDA 교인의 경우 부분채식자는 채식자에 비하여 혈청 콜레스테롤과 LDL-콜레스테롤의 수준이 유의하게 높았다. 또한 남자의 경우 부분채식자는 채식자에 비하여 체질량지수가 유의하게 높았으며 심혈관질환 가족력이 있는 경우 혈압이 유의하게 높았다. [영문]This study was conducted to compare the levels of cardiovascular risk factors such as blood pressure, blood lipid and Body Mass Index(BMI) between vegetarians and semi-vegetarians who consume flesh food less than one time per week. A total of 602 Seventh-Day Adventists(SDA) participated in this study. They included 119 male vegetarians and 313 semi-vegetarians, 52 female vegetarians and 118 semi-vegetarians who filled out questionnaires on lifestyle, nutrition, weight, height, and have taken blood pressure tests and blood tests during the period of January 4 - January 30, 2004. Data analyses were based on t-test analysis, X2-test analysis, and multiple-regression analysis. In all cases, p<0.05 was considered to be statistically significant. The SAS program was used to analyze the collected data and measurements. The results of this study are as follows: First, in comparing the levels of cardiovascular disease risk factors between vegetarians and semi-vegetarians, the total cholesterol is 156.6mg/dL for male vegetarians and 177.2mg/dL for male semi-vegetarians, and 160.4mg/dL for female vegetarians and 186.7mg/dL for female semi-vegetarians, and they are significantly different. LDL-cholesterol is 82.6mg/dL for male vegetarians and 95.7mg/dL for male semi-vegetarians, 85.3mg/dL for female vegetarians and 96.5mg/dL for female vegetarians, and it is significantly different. The HDL/LDL ratio is 0.71 for male vegetarians and 0.63 for male semi-vegetarians, and it is significantly different. BMI is 2l.9kg/m2 for male vegetarians and 22.8kg/m2 for male semi-vegetarians, and it is significantly different. In comparing cardiovascular disease high risk factors between male vegetarians and semi-vegetarians, a prevalence rate of hypercholesterolemia and obese for male semi-vegetarians is significantly higher than male vegetarians. The prevalence rate of hypertension of male semi-vegetarians is apt to be higher than male vegetarians, and the prevalence rate of hypercholesterolemia of female semi-vegetarians is apt to be higher than female vegetarians. In comparing cardiovascular disease risk factors between vegetarian and semi-vegetarians after controlling the other variables, the total cholesterol for male semi-vegetarians is significantly higher than male vegetarians. LDL-cholesterol for male semi-vegetarians is significantly higher than male vegetarians. BMI for male semi-vegetarians is significantly higher than male vegetarians. And the total cholesterol for female semi-vegetarians is significantly higher than female vegetarians. LDL-cholesterol for female semi-vegetarians is significantly higher than female vegetarians. Second, in comparing cardiovascular disease risk factors between vegetarian and semi-vegetarians according to the family history of cardiovascular disease, in case of without the family history of cardiovascular disease, systolic blood pressure and diastolic blood pressure fo male is no difference statistically between vegetarian and semi-vegetarians. But in case of having the family history of cardiovascular disease, male semi-vegetarians have higher systolic blood pressure and diastolic blood pressure than male vegetarian. There is the interaction effect on systolic blood pressure and diastolic blood pressure for male between the pattern of vegetarian and the family history of cardiovascular disease. Third, in comparing the eating pattern of food between vegetarian and semi-vegetarians in both genders don''t eat any kind of meat, and fish including soup made by them take less eggs. And male vagetarians eat less carbohydrate such as rice and bread, soda beverage, coffee and snack while female vegetarians take less tea and similar beverage. In conclusion, semi-vegetarians have higher level of blood lipid, and BMI levels than vegetarians, and have the higher cardiovascular disease risk factors such as hypertension, hypercholesterolemia, and obesity. Since consuming a little amount of flesh food influence cardiovascular disease risk factors, it should be considerd to study about vegetarianism should be considered.-
dc.description.statementOfResponsibilityopen-
dc.formatapplication/pdf-
dc.publisher연세대학교 대학원-
dc.rightsCC BY-NC-ND 2.0 KR-
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/kr/-
dc.title채식자와 부분채식자의 심혈관질환 위험요인에 관한 비교연구-
dc.title.alternativeA comparative study of cardiovascular disease risk factors between vegetarians and semi-vegetarians in Korean SDA-
dc.typeThesis-
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dc.contributor.alternativeNameYang, Il Kwon-
dc.type.localDissertation-
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