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중학교 학생들의 식이섭취와 치아우식증 발생의 관련성

Other Titles
 Relationship between diet intake and dental caries experience of middle school students 
Authors
 권호근 
Issue Date
1994
Description
보건학과/박사
Abstract
[한글]

본 연구는 치아우식증 발생과 식이섭취와의 관련성을 알아보고자 강화 중학교 남학생 297 명과 여학생 375 멍을 대상으로 우식경험영구치면수, 치아교합면의 소와열구깊이의 상태, 구강위생상태, 구강내 산생성능력, 칫솔질 횟수, 시기, 정기적 치과검진유무, 부모의 교육수준, 생활수준, 각 영양소별 일일섭취량 등을 조사하였고, 치아우식 경험유무를 종속변수로 한 로지스틱 다중회귀분석과 치아우식 경험자의 우식경험영구치면수를 종속변수

로 한 다중회귀분석을 하여 다음과 같은 결과를 얻었다.

첫째, 치아우식경험 유무에 가장 크게 영향을 주는 변수는 치아 교합면의 소와(Pit) 및 열구 (fissure) 깊이로 나타났다. 전체 치아우식 경험 유무와 교합면 치아우식경험 유무의 경우 중등도 소와열구 집단은 낮은 소와열구 집단에 비해 약 4.5 배 더 치아우식증이 잘 발생되고, 깊은 소와 열구 집단은 9.3 배 더 치아우식증이 높았다.

둘째, 전체 치아우식경험 유무와 각 영양소 섭취와의 관련성을 알아보기 위한 로지쓰틱 다중회귀분석 결과에서는 전체 치아우식 경험도와 섬유소, ascorbic acid의 섬취량이 통계적으로 유치한 음의 상관란계를 보였으며, Potassinm의 섭취량은 유의한 양의 상관관계

를 보였다. 교합면 치아우식증은 섬유소의 섭취량과 유의한음의 상관관계를 보였고, Potassinm의 섭취량과는 유의한 양의 상관관계를 보였다. 평활떤 치아우식증은 lliaoin과 Potassinm의 섭취량과 유의한 양의 상관관계를 보였다.

셋째, 다중회귀분석 결과에서는 치아우식경험이 있는 집단의 우식영구치면수는 탄수화물과 niacin 섭취량과 유의한 양의 상관관계를 보였으며, 에너지 섭취량은 음의 상관관계를 보였다. 또한, 소와 열구 깊이 변수 역시 매우 높은 양의 상관관계를 보였다.

이상과 같은 결과로 미루어 볼 때, 12-13세 연령군에서 소와 및 열구 깊이 변수가 치아우식증 발생에 가장 큰 영향을 미친다고 볼 수 있으나, 식이섭취 요인 중에서는기존에 알려진 탄수화물 이외에 Potassinm, ascorbir arid, niacin 등이 관련성이 있는 것으로 밝

혀졌다. 특히 niacin은 동물실험에서만 관련이 있는 것으로 밝혀졌으나, 본 연구 결과 인체의 평활면 치아우식증 발생과도 관련이 있는 것으로 보아 niacin에 대해서는 계속적인 연구가 펄요하다고 생각된다.

[영문]

This study is designed to investigate relationship between diet intake and caries experience of middle school students. The smple consisted of 297 boys and 365 girls in Kangwha County.

Dependent variables were both experience of dental caries and DMFS sore. Both variables were measured by two dentist, though oral examination. Independent variables such as pit and fissure retentiveness, of first molars, and oral hygiene status were measured by dentists, too. Other explanatory variables such as tooth brushing habits, socioeconomic condition, between-meal diet habit, daily intake of nutrients were measured with interview whereas intraornl acidogenicity if measured with Resazurin Disc Test response.

Logistic regression and multi-variate regression analyses, were performed to evaulate how independent variables influence on the dependent variables, caries, experience and the severity of caries experience.

The major findings are summarized follows:

1. The mostinfluential factor on dental caries, experience was pit and fissure retentiveness. Total caries experience and occlusal caries experience of moderate retentiveness group were 4.5 times higher than those of low retentiveness group.

And curies experiences of high retentiveness. group were 9.3 times higher than those of low retentiveness group.

2. Logistic regression analyses showed that total caries experience was negatively correlated with daily intake amount of dietary fiber and ascorbic acid, and positively correlated with that of potassium. Also, occlusal caries experience was negatively correlated with daily intake amount of dietary fiber and Positively with potassium. Smooth surface caries experience was positively correlated with daily intake amount of niacin and potassium.

3. Regression analysis represented that DMFS was positively associated with daily intake amount of carbohydrate and niacin, and negatively associated with total energy.

The above results ,suggested that in group of age 12-13, pit and fissure retentiveness was the most influential factor on caries experience. However, in this study, intakes of potassium, ascorbic acid, and niacin were identified to influence the curies experience in addition to confirm the well known relationship

between carbohydrate intakes and caries experience. The association between smooth surface caries experience and the intake of niacin, which had already been proven in animal studies, should be studied in human studies.
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2. College of Dentistry (치과대학) > Dept. of Preventive Dentistry and Public Oral Health (예방치과학교실) > 3. Dissertation
Yonsei Authors
Kwon, Ho Keun(권호근)
URI
https://ir.ymlib.yonsei.ac.kr/handle/22282913/138106
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