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의료기관에서 식품매개 감염질환의 집단발생 시 감염관리모델

Title
의료기관에서 식품매개 감염질환의 집단발생 시 감염관리모델
Other Titles
(An) infection control model for outbreak of food-borne infectious disease in hospital.
Issue Date
2003
Publisher
연세대학교 대학원
Description
간호학과/박사
Abstract
[한글] 의료기관에서 식품매개감염질환의 집단발생은 기관의 존재목적과는 상반되는 결과이기 때문에 기관의 이미지에 심각한 영향을 미칠 수도 있으며, 감염관리는 지역사회 보건의료체계와의 유기적인 관계속에서 이루어져야만 한다. 그러므로 의료기관에서 다른 감염의 집단발생이나 지역사회의 식품매개 감염질환의 집단발생과는 다른 감염관리 모델이 필요하다. 본 연구는 의료기관에서 식품매개 감염질환의 집단발생 시 감염관리 모델을 개발하기위한 방법론적 연구로서 2001년 12월 서울시내 일개 대학병원에서 발생한 세균성이질의 집단발생을 표본 대상으로하여 세균성이질 집단발생의 역학적 특성의 파악, 감염관리 체계 및 내용의 분석, 의료기관의 경제적 손실 파악의단계를 거쳐 최종 감염관리 모델을 개발하였다. 자료수집원은 집단발생기간동안 비상대책팀 운영자료로서 비상대책팀 상황일지, 회의록, 진료기록지, 수인성 식품매개질환 역학조사서, 음식섭취 설문지, 근무번표 및 시간외 근무 청구서, 물품청구 목록 등 각종 기록과 처방전달시스템 등을 통해 자료를 수집하였다. 일반적인 내용은 SPSS win 11.0을 이용하여 실수와 백분율로 정리하였으며, 세균성이질 의심가능 증상에 대한 위험요인 분석은 multiple logistic regression을 사용하였다. 연구결과는 다음과같다. 1) 12월 3일부터 12월 21일까지 167명의 세균성이질 환자 및 의사환자가 발생하였으며 무증상 병원체 보유자 3명을 포함하여 86명(51.5%)의 대변배양에서 모두 S. sonnei가 분리되어 확진되었다. 167명 중 병원직원이 대부분(153명:91.6%)이었으며, 142명(85.0%)에서 도시락이나 김밥을 섭취한 것으로 나타났다. 도시락은 수술실과 응급실등에 공급되었고, 김밥은 원내 매점에서 판매되었으며 S외식업체에서 공급되던 것이었다. 이에 세균성이질 의심가능증상의 위험요인을 확인하기 위해 환자-대조군 조사를 진행한 결과 S외식업체의 음식섭취 11.9배, 수술실 근무 9.3배,응급실 근무 4.1배로 유의한 수준이었다. 환자 및 의사환자 167명의 가족 216명 중 7명의 환자 및 의사환자가 발생하여 가족내 전파력은 3.2% 였으며, 환자와 접촉하는 부서와 조리부서 근무직원의 무증상 병원체 보유자의 발생률은 0.2%(3명/1,421명)이었다. 확진자 86명 중 83명이 동일한 항생제 내성패턴을 보였으며 Cotrimoxazole에 100% 내성을 보였다. 2) 세균성이질 집단발생의 감염관리를 위해 진료부원장을 팀장으로 비상대책팀을 구성하여 운영하였다. 기획반, 진료반, 조사반, 교육반, 홍보반, 환경관리반으로 역할 분담을 하였고 역학조사, 원인제거, 치료 및 격리, 교육 및 홍보, 무증상 병원체 보유자 관리, 환경관리, 의대 학생 실습중지, 비용 및 행정지원 강화, 각종 통계자료 관리, 보건소와의 보고체계 구축 등의 활동을 진행하였다. 진행된 감염관리내용의 문제점 및 대안은 대책팀의 효율적 운영과 감염관리 대책들의 수행을 높이기 위한 전략마련, 자료의 효율적 관리, 업무효율성과 비용효율성을 고려한 감염관리, 홍보, 지역사회 보건의료체계와 효율적 관계 구축 등이었다. 3) 세균성이질의 집단발생은 환자 및 의사환자 167명, 입원 120명을 발생시켰고 비상대책팀을 35일간 운영하였다. 이로 인한 의료기관의 경제적 손실은 총 737,291,720원으로 간접비용인 진료수입손실이 538,808,870dnjs(73.08%)으로 가장 많았으며, 직접비용인 진료비 50,850,750원(6.90%), 방역비 48,419,815원(6.57%), 생산력 손실 40,179,055원(5.45%), 운영비 36,764,661원(4.99%), 조사비 22,268,569원(3.02%)이 발생하였다. 집단발생의 관리를 위하여 발생환자 1인당 직접비용 1,067,601원, 간접경비까지 포함하면 4,294,001원이 소요되었다. 4) 개발된 감염관리모델의 운영목적은 의료기관에서 식품매개 감염질환의 집단발생 시 식품매개 감염질환의 집단발생 종결, 의료기관의 이미지저하 예방, 지역사회 보건의료체계와의 상호협력관계 구축을 달성함으로써 효율적인 감염관리를 진행하는 것이다. 책임과 권한을 위임받은 대책팀이 전염병 예방법, 정부의 수인성 식품매개전염병·식중독 역학조사 지침, 병원감염관리지침의 원칙에 준하여 운영하도록 구성하였다. 효과적인 운영을 위해 조직 및 운영체계, 활동별 감염관리 내용, 진행경과에 따른 감염관리 내용으로 구성하였다. 의료기관에서 식품매개 감염질환의 집단 발생은 집단발생의 종결이라는 목적과 함께 지역사회 보건의료체계와의 공조라는 측면과 의료기관의 이미지에 미치는 영향을 고려해야만 한다. 그러므로 홍보와 지역사회 보건의료체계와의 협력에 대한 고려 없이 집단발생의 종결에만 우선순위를 둘 경우 예기치 못한 결과가 초래되어 궁극적으로 비효과적인 감염관리가 될 가능성이 있다. 본 연구결과에서 제시된 감염관리모델은 이러한 특성을 반영함으로서 의료기관에서 식품매개 감염질환이 집단발생할 경우 효율적이고 주도적인 감염관리를 진행하는데 도움이 되리라 기대한다. 또한 본 연구의 결과가 식품매개 감염질환의 심각성과 조기인지 및 조기관리의 중요성에 대한 인식을 높여 정부와 지역사회, 의료기관 모두 보다 적극적인 대책을 마련하는데 기여하기를 바란다.
[영문] The occurrence of outbreak of food-borne infectious disease in the hospital impedes the objective of existence the health care facility. It can result in serious damage of the image of the hospital, and the control and management needs to be in cooperation with the public health system. Therefore, a distinct infection control model from outbreaks of other nosocomial infections in the hospital or food-borne infectious diseases in the community is compulsory. This is a methodological study to develop an infection control model for the outbreak of a food-borne infectious disease in a hospital. The model was constructed from the sample study from an outbreak of shigellosis in a university hospital in Seoul on December in 2001. The infection control model was developed through the analysis of epidemiological characteristics, system and contents of the infection control program, and financial cost of the outbreak. Data was obtained through reviews of daily records for all situations, conference records, medical records, questionnaires for water food-borne infection, nurse''s duty schedule, overtime work bill and others. The risk factors for symptoms of shigellosis were tested by multiple logistic regression. The results were as follows. 1)A nosocomial outbreak of shigellosis affected 167 hospital employees, medical & nursing students, employee''s family members and patient''s care givers, of which 86 cases were confirmed in fecal culture. Most case involved in the outbreak was hospital staffs 91.6%(153/167). They commonly had the same lunch box or seaweed rolled rice 142(85.0%). The lunch box was supplied to OR and ER, and the seaweed rolled rice was sold from the cafeteria, and they were supplied from the same S-catering facility. A case controlled study was done to define the risk factors for the symptoms of shigellosis. The odds ratio of eating S-catering facility food was 11.9, working at OR 9.3, working at ER 4.1 in the significant level. The secondary infection rate was 3.2%(7/216) among the associated family members, and the asymptomatic case rate was 0.2%(3/1,421) in departments of patient care and food services. Eighty three cases out of 86 cases had the same antibiotics resistant pattern, and all of them had resistance to Cotrimoxazole. 2) We had epidemiology investigation, removal of infection source, medical treatment and isolation, education and management of public relationship(PR), prevention and control of asymptomatic case, environmental control, withdrawal of medical students'' training, strong financial support, analysis and management various datum, construction of cooperation and reporting system with the public health system. The difficulties of the infection control program were holding the strategy to have a cost effective infection control with the construction of effective cooperation with the public health system and management of public relationship. 3) The outbreak cost of the hospital was more than ₩730,000,000(US $608,333). Indirect cost(loss of medical service fee) was the greatest ₩538,808,870(73.08%), and medical cost ₩50,850,750(6.90%), infection control costs ₩48,419,815(6.57%), lost productivity costs ₩40,179,055(5.45%), team operational costs ₩36,764,661(4.99%), and investigative cost ₩22,268,569(3.02%). This outbreak resulted in a direct cost of ₩1,067,601 and included indirect cost ₩4,294,001 per case. 4) The goal of this infection control model to food-borne infectious disease outbreak is efficacious infection control. The model has three objects of termination outbreak, prevention to damage of hospital image, and construction of cooperation system with the public health system. The team which entrusted responsibility and authority managed the outbreak based on the law of infectious disease prevention, government guideline for epidemiology investigation of water food-borne infection and poisoning, and guideline of infection control. The infection control model which is presented from this research result will become a sample model to help lead the efficiency of infection control for a food-borne infectious disease outbreak in a hospital. And the results of this study raises the importance of early recognition and management for contribution to the government and the community and health care facilities to prepare more active countermeasures.
URI

http://ir.ymlib.yonsei.ac.kr/handle/22282913/128213
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2. 학위논문 > 3. College of Nursing (간호대학) > 박사
Yonsei Authors
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