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모유수유(母乳授乳) 실태에 대한 조사연구

Other Titles
 (A) study on breast-feeding of new-born babies by mothers on hospital and home delivery care 
Issue Date
1980
Description
보건학과/석사
Abstract
[한글] 1978년 8월부터 1979년 7월가지 만 12개월간 서울시내 두 개의 종합병원에서 분만한 산모 310명과 가정에서 분만한 산모 269명을 대상으로 대상부인의 일반적 특성, 출산전 수유계획 기간, 수유전 먹인 음식물 종류 및 먹인 시간, 모유수유의 실태, 모유 떼는 과정 등을 조사검토한 결과 다음과 같은 결론을 얻었다. 1. 가정분만한 부인의 11.9%는 조산원이 그리고 35.7%는 시어머니가 분만개조를 하였다. 2. 가정분만한 산모의 98.9%는 출산전부터 영유아에 대한 모유수유를 계획하고 있었고 병원분만한 부인도 90.6%는 모유수유를 계획하고 있었다. 3. 가정분만 부인의 94.8%가 모유가 영양적으로 가장 가치있는 영아음식이라고 말했으며 98.5%는 경제적인 면에서 저렴하다고 생각했고 98.9%가 영아에게 다른 어떤 음식을 주는 방법보다 수유가 편리하다고 했다. 병원분만한 부인의 67.7%가 모유가 영양적으로 가 치있다고 했으며 91.3%가 모유가 다른 어떤 대용식이보다 경제적으로 싸다고 했고 86.8%가 모유수유가 편리하다고 했다. 4. 가정분만한 부인중 38.3%는 분만후 7시간 이내에, 모유수유전 상태에서 다른 음식을 주었으며, 46.1%의 부인은 아무것도 안먹이다가 모유를 제일 먼저 먹였고, 40.5%의 부인은 설탕물을 먹였다고 했다. 병원분만한 부인의 62.9%는 분만후 7시가 이내에 모유수유전 상태에서 다른 음식물을 먹였고, 71.3%의 부인은 모유수유전에 설탕물을 먹인 경험이 있었다. 5. 가정분만한 부인의 92.9%가 분만후 3∼4일에 모유가 분비되었고, 분만후 24시간 이전에 23.4%가 유두를 물렸다. 병원분만한 부인은 85.5%가 분만후 3∼4일에 모유가 분비되기 시작했으며 분만후 24시간 이내에 9.1%가 유두를 물렸으며 전혀 유두를 물리지 않은 부인은 9.7%였다. 6. 가정분만한 부인중 52.4%는 분만후 48-72시간 이내에 모유 수유를 시작했고, 41.6%의 부인은 출생후 4개월까지는 다른 음식을 전혀 안주고 모유만 먹였고 출생후 6개월 이상이 되도록 모유만을 먹인 부인도 25.3%나 되었다. 병원분만한 부인중 분만후 48∼72시간 이내에 모유수유를 시작한 부인은 41.9%였고 31.3%의 부인이 출생 1개월 이내까지 모유만을 먹였고 처음부터 모유를 전혀 먹이지 않은 부인은 23.6%였다. 7. 가정분만한 부인중 76.6%는 분유를 전혀 먹이지 않았으며 분유를 먹이기 시작한 부인은 16.7%가 신문, 라듸오, TV광고를 보고서 먹일 분유를 택했으며 6.0%는 친구나 이웃이 권해서 택했다고 했다. 병원분만한 부인중 52.6%는 2주이내에 이미 분유를 먹이기 시작했고 하루에 6회 이상 분유를 주는 부인이 41.0%였으며 신문, 라듸오, TV광고를 보고서 분유를 택한 부인은 23.9%이며 의사나 간호원의 권유 혹은 병원에서 먹이는 것으로 봐 좋을 것 같아서 택한 부인이 36.8%나 되었다. 8. 가정분만한 부인중 보충식이를 먹이기 시작한 부인은 출생후 4개월까지 12.3%에 불과했고 이 시기에 이미 이유식을 주고 있는 부인은 1.7% 뿐이었다. 병원분만한 부인은 출생후 4개월 이내에 55.5%가 보충식이를 주고 있었으며 이유식은 13.2%가주고 있었다. 9. 가정분만한 부인중 83.6%는 하루에 모유수유를 7회 이상을 하고 있었으며 11.5%는 모유를 주고 있지 않았다. 모유를 중단한 부인중 4.1%는 모유가 분비되지 않아서 모유를 중단했고, 0.7%는 수유 도중 임신을 했기 때문에 모유를 중단했다고 답했다. 병원분만한 부인은 29.7%가 모유를 하루에 7회 이상 주고 있으며 43.6%는 모유를 주지 않고 있었다. 모유를 중단한 부인중 2 1.6%는 모유가 분비되지 않아서 모유를 중단했고, 9.7%는 영아가 먹질 않아서 모유수유를 중단했다.
[영문] In order to study attitudes and behavior toward breast-feeding such as expected time of initial lactation, artificial feeding before lactation value and economic aspects and the weaning process etc. a questionnaire survey was carried out with below two groups: 1) 310 mothers, who delivered their babies at two general hospitals in Seoul between Aug. 1978-July 1979. 2) 269 mothers, who delivered their babies at home. The results of the study are summarized af follows: 1. Among the home delivery mothers, 11.9% were attended by midwives and 35.7% by their own mothers-in-law. 2. The great majority of mothers (98.9% of home delivery mothers, and 90.6% of hospital delivery mothers) originally planned during pregnancy to breast-feed their babies. 3. Of home delivery mothers 94.8% regarded breast milk as the best nutritional food for babies, 98.5% thought of it as more economical than bottle-feeding, and 98.9% felt it was more convenient than any other type of feeding. Also most hospital delivery others preferred breast-feeding for the same reasons as the home delivery mothers; 67.7%, 91.3% and 86.8% respectively. 4. 38.3% of home delivery mothers used artificial food other than breast milk within 7 hours after the delivery, 46.1% breast-fed only, 40.5% used sugar-diluted water as the first food for infants. On the other hand, 62.9% of hospital delivery mothers fed their babies with food other than breast milk, and 71.3% have preferred to select sugar-diluted water as the first infant food. 5. 92.9% of home-delivery mothers and 85.5% of hospital-delivery mothers had started the lactation of milk 3 or 4 days after delivery, 23.4% of the former and 9.1% of the latter let the babies suckle their nipples within 24 hours after birth; however, 9.7% of the latter had never breast-fed the babies. 6. 52.4% of home delivery mothers began breast-feeding their babies within 48 to 72 hours after delivery and 41.6% relied entirely on breast-milk until 4 months after birth: however, a quarter of them (25.3%) continued suckling without any other supplementary foods for 6 months or more after the birth. As for the hospitalized mothers, 41.9% of them fall in the first category, starting to breast-feed within 48-72 hours after delivery, 31.3% of them relied entirely on breast-milk for only 1 month after delivery, and the mothers who never breast-fed their babies were calculated to be 23.6%. 7. 76.6% of home delivery mothers had never bottle-fed their babies, however, 16.7% of home-delivery mothers who began bottle-feeding gained information on advantages of bottle-feeding though mass communication such as radio or news paper advertisement, and 6.0% were informed and recommended by their friend or relatives. Among the hospital delivery mothers, 52.6% already started to bottle-feeding within 2 weeks after the birth, 41.0% bottle-fed their babies more than six times a day, and 23.9% adopted bottle-feeding by the recommendation through mass communication, however, 36.8% rather followed the advice of their nurses, doctors or through observation of practicing bottle-feeding in the hospitals. 8. There was a great difference in the supplementary food between home and hospital delivery mothers. Only 12.3% in home delivery compared with 55.5% of hospital delivery started to feed the babies with supplementary food within 4 months after the birth. Only 1.7% of the home delivery to 13.2% of the hospital delivery adopted weaning foods by that time. 9. Among those mothers who breast-fed their babies, more than 83.6% of home delivery mother breast-fed babies more than 7 times a days, compared with 29.7% of hospital delivery mothers. However, both 11.5% of home-delivery mothers and 43.6% of hospital delivery mothers had not breast-fed their babies by that time. 4.1% of home delivery mothers and 21.6% of hospital delivery mothers stopped breast-feeding due to lack of secretion of milk. Also, 0.7% of home delivery mothers were excused from breast-feeding because of pregnancy of another baby. 9.7% of hospital mothers blamed their infants for not suckleing their nipples.
URI
http://ir.ymlib.yonsei.ac.kr/handle/22282913/116949
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2. 학위논문 > 4. Graduate School of Public Health (보건대학원) > 석사
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