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죽염과 식염의 구강내 세균증식 억제효과에 관한 비교연구

Title
 죽염과 식염의 구강내 세균증식 억제효과에 관한 비교연구
Other Titles
 (The) effect of Nacl and Bamboo salt on the growth of various oral bacteria
Issue Date
1992
Publisher
 연세대학교 대학원
Description
치의학과/석사
Abstract
[한글] 죽염은 우리 나라 전래의 비법에 의하여 특별히 식염을 가공한 것으로, 치주염등 각종 구강질환의 치료에 사용되어 온 것으로 전해진다. 이에 저자는 죽염과 식염의 구강내 세균에 대한 증식억제 효과에 대하여 조사하기 위하여 Streptococcus mutans, Streptococcu s sanguis, Actinomycas visco년 그리고 Lactobacillus acidophilus에 대한 죽염 및 식염의 최저성억제농도(MIC)와 최저살균농도(MBC)를 측정하였으며, S. mutans와 A. visco년에 대하여 MIC 이하의 같은 농도에서 동일한 pH하에서의 증식억제효과 그리고 MBC에서 살균력을 나타내는데 필요한 시간을 비교 실험하여 다음과 같은 결과를 얻었다. 1. 죽염, 식염 그리고 여과된 죽염의 구강내 수종의 균주에 대한 MIC와 MBC를측정한 결과, 죽염이 가장 낮은 농도에서 성장억제 효과 및 살균효과를 나타내었으며, 여과된 죽염은 A. visco년의 MBC를 제외하고는 식염에 비하여 같거나 더 저조한 효과를 나타내었다. 2. 삼투압은 2% 농도로 죽염과 식염을 함유한 BHI 배지에서, 각각 1016 mosmol, 999 mosmol로 죽염의 삼투압이 약간 높았으며, 식염은 pH에 영향을 주지 않으나 죽염은 BHI 배지에 첨가한 용액에 있어서 1% 죽염이 7.9,2% 죽염이 8.3 그리고 5% 죽염이 8.8로서 pH가 높은 경향을 보였다. 3. S.mutang와 A. visco년에 대한 MIC이하의 같은 농도에서 죽염과 식염의 pH를 같도록 조정하여 준 경우에도 죽염이 식염보다 더 우수한 성장억제효과를 나타내었다.(p〈0.05) 4. S. mutans와 A. viscosus에 대한 MBC농도에서 살균에 필요한 시간을 측정한 결과, 죽염은 각각 4시간과 2시간만에 균을 모두 사멸시켰으며, 식염은 균을 사멸시키는 데 각 각 14시간과 8시간이 걸렸다. 그러므로 죽염이 식염에 비하여 훨씬 짧은 시간 안에 균을 사멸시키는 것으로 나타났다. 이상의 실험 결과를 종합하여 보면, 구강내 수종의 균주에 대하여 죽염이 식염보다 더 우수한 증식억제 효과 및 살균효과를 갖고 있음을 알 수 있으며, 이런 효과는 죽염의 높은 pH 이외에도 그 성분 물질 중의 무기물이나 금속이온 등 다른 요인의 작용에 의한 것으로 생각된다.
[영문] Bamboo salts is a specialty treated salt according to Korean traditional recipe. Many reports state that Bamboo malt hart been used for the treatment of periodontitis and other oral diseases. This study aims to compare the anti-microbial effect of NaCl and Bamboo salt. Experimental studies were performed on several oral microflora. At first, minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) of NaCl and Bamboo salt against Streptococcus sanguis, Actinomyces viscosus and Lactobacillus acidophilus were obtained. To compare the amount of growth inhibition and to find out whether the effect of Bamboo salts comers from a component other than its unusual high pH, sub-MIC growth inhibition test at the same pH was done against S. mutans and A.viscosus. Finally minimal required time for bactericidal activty wart measured. The results are as fellows 1. Bamboo malt chows lower MIC and MBC than salt in all tested bacteria. Filtered Bamboo malt produces similar best results as salt. 2. Osmolarity of Bamboo salt is slightly higher than that of salt and when added to BHI, pH of Bamboo malt solutions were 7.9 at 1%, 8.3 at 2% and 8.8 at 5%. 3. Bamboo salt shown better growth inhibition than salt against S. mutans and A. vicosus at cub-MIC with the same pH condition. (p(0.05) 4. Bamboo salt requires less time for its bactericidal action on S. mutans and A. vicosus than salt at each M8C. According to the test results, Bamboo malt seems to have superior growth inhibition and bactericidal potential to salt on various oral microflora. This superior potential of Bamboo salt appears to be effected not only by its pH but also by some other factors i. e. its contents like minerals or metal ions.
URI
http://ir.ymlib.yonsei.ac.kr/handle/22282913/116079
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2. 학위논문 > 2. College of Dentistry (치과대학) > 석사
Yonsei Authors
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